Сурвакарите от с.Ярджиловци събраха погледите в Словения! Единствената чуждестранна група на фестивала в град Птуй

Сурвакарската група на село Ярджиловци се представи впечатляващо на традиционния фестивал в словенския град Птуй.

Фестивалът „Курентование“ се проведе за 63-и път, а гвоздеят на тазгодишното издание на събитието бяха сурвакарите от Ярджиловци, които обраха овациите на многобройната публика с впечатляващите си маски, костюми и хореография. На всички спирки на фестивалното дефиле в най-стария словенски град сурвакарската група бе очаквана с огромен интерес. Групата бе и единственият представител на чуждестранните гости, която получи специалния плакет на фестивала.

Гостуването на нашите сурвакари е част от традиционните културни връзки между Перник и Птуй, които бяха затвърдени в работните срещи, в които участваха на зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, кметът на село Ярджиловци Росица Лазарова и местната власт в лицето на кмета на общината Нушка Гайшек. В срещите участваха и представители на парламента и министерството на туризма на Словения.

Във фестивалните дни бяха проведени и срещи с представители на маскарадни групи от Словения, Румъния, Германия и Босна и Херцеговина. Част от групите, сред които и впечатляващите крампуси от словенския град Горичане, които досега не са посещавали фестивала в Перник, бяха поканени да вземат участие в следващото издание на „Сурва“ през 2024 г.

Коментари

коментара