ОСЪДИХА кметът на Община Радомир Пламен Алексиев

Съдът е обявил за виновен кметът на Община Радомир Пламен Алексиев по делото, водено срещу него.  В общи линии става въпрос за прехвърляне на общински средства за пътни ремонти от едно място на друго. Делото се води от близо шест години.

Новината бе съобщена в сайта 4vlast-bg.com, където се казва:

„С присъда на Софийския апелативен съд градоначалникът е уличен заради нерегламентираното прехвърляне на средства за пътни ремонти от преди 8 години, което може да му коства поста. Наказана е и бившата зам.- кметица Любка Димитрова, която реално е подписвала документите с невярно съдържание, с което е отчетена несвършената работата. С влизане в сила на присъдата се предвижда отстраняване от длъжност, изземване на оръжието, което Алексиев притежава евентуално като ловец. Кметът и Димитрова са наказани с по 6 месеца пробация.
На първа и втора инстанция Алексиев и Димитрова бяха оправдани, но апелативните прокурори протестираха оправдателните присъди до Върховен касационен съд. Третото отделение на ВКС отмени оправдателните присъди и върна делото за ново разглеждане в Апелативен съд – София с мотиви, че делото е с пропуски. А Апелативен съд- София, преди да постанови осъдителните присъди, проведе ново съдебно следствие, спазвайки мотивите на ВКС като разпита отново свидетели, над 20 души и постанови осъдителни присъди. При влизане на присъдите в сила, се очаква кметският пост до изборите ще заеме зам.- кметът Роберта Борисова.

Делото върви от 2018 г., когато Окръжната прокуратура в Перник внесе обвинителния акт срещу двамата в спецсъда. Алексиев бе обвинен за това, че на 10 декември 2015 г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир, вместо да бъдат ремонтирани пътищата до хижа „Орлите“ и до подстанция „Червена могила“.
Димитрова е обвинена за това, че като изпълняващ длъжността кмет на града, съставила протокол с невярно съдържание за строителни и монтажни работи – а именно, че пътят до „Червена могила“ е ремонтиран за 20 900 лева, а това е струвало 1064.89 лева.

По повод осъдителната присъда на кмета Алексиев се изказа и Ивайло Шопски – общественик и родолюбец от Радомир, създател на „Бащино огнище“, който преди време участваше в предаването „Фермата“. Отскоро Шопски има и политически амбиции.

Ето как Шопски описва дългогодишния кмет на Община Радомир:

„Знаете, колко пъти съм критикувал публично кмета на Радомир , който не случайно демонстрира враждебното си отношение към мен.
От години този безскруполен печалбар безчинства и има десетки сигнали за брутални злоупотреби
( за милиони говорим ), но политическото гербаджийско чадърче го държа на сухо.
Днес Радомир ликува!
Да, много малка част от истината е на яве, но моля ви да не забравяте хората, които рискуваха всичко! Рискуваха дори здравето и живота си за да имаме тази правда!
Единствени те , дори по време на най-силните дни на герб , останаха на страната на хората и правдата Васил Джоргов и адвокат Божкова!
Те двамата с още няколко съратници неуморно и против всички съюзени зли сили се бориха да откопчаят Радомир и радомирци от хватката на вулгарността и корупцията.
Тази победа дължим на тях!
Тя ще е само началото.
Подкрепете ги хора от Радомир и си върнете града! Спрете да се страхувате ! Радомир има бъдеще и от вас зависи!
Има още много работа!“

Коментари

коментара