Кон в Дирекцията на Перник? Как се прави по света и у нас

Белият кон на Гери-Никол в Минната дирекция на Перник разбуни духовете сред перничани.  Голямо възмущение пробуди фактът, че в прекрасната сграда на Дирекцията влезе, макар и за кратко расов бял кон, който бе част от творчески процес по заснемането на клип на певицата Гери Никол. 

Не е нищо ново заснемането на красиви животни като коне в дворцови пространства в музикалното и филмово творчество.

Да погледнем извън Перник

Още преди 20 години обичаната от българите поп изпълнителка Тони снима клип към песента си „Както преди“  с кон в дворцово пространство. Снимките отново са правени в сграда паметник на културата. Както виждаме това да се вкара кон в стара сграда е правено в България още преди 20 години. Не е нищо ново и скандално.

Световната изпълнителка Тейлър Суифт, която е най-голямата звезда в Америка след Бионсе, засне един от най-големите си хитове Blank Space не с един, а с няколко коня в дворцова обстановка.

Като цяло елитарната попмузика взаимства този сюжет като нещо нормално – кон в дворец, но в Перник това е някаква драма за част от фейсбук хейтърите.

Най-голямата кънтри поп звезда Шаная Туейн също е ползвала коне в затворени помещения за своите продукции. Тя дори излезе с расов кон на сцена, за да представи песента си пред публика.

Често се случва в изкуството, снимки и видеокадри с коне в ретро сгради и паметници на културата да печелят световни награди, както се случи с расовия кон Лустиано Атинадо.

И въпреки всичко знаем, че хората са разделени на две

Едната е на хора, по-космополитни, приемащи и уважаващи нестандартните и различните от тях хора и решения. Те са широко скроени и позитивни към всяка форма на изкуство, независимо дали им харесва или не.

Другите хора са по-консервативни. Те не приемат лесно нестандартни идеи, ако това противоречи на техните разбирания, възпитание и вкус. Те не биха сметнали за допустимо да се вкарва животно в обществена сграда, дори и за кратко с цел постигане на творчески ефект. Често не могат да си го представят.

В крайна сметка и двата типа хора, макар и да живеят по коренно различен начин, имат място в нашия свят.