Барман и готвач от Перник ескортирали мигранти

Две пилотни коли са придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от жандармерист. Това обясни Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Случаят е от сряда. Полицай от специализираните сили в СДВР беше задържан заради каналджийство. 23-годишният мъж е хванат зад волана на микробус с 31 мигранти в него.

23-годишният Денислав Борисов, който е служител в сектор „Специализирани полицейски сили” към СДВР, е спрян около 8.30 часа сутринта на магистралата край Пловдив. Бил е облечен в полицейска униформа. Попитан от колегите си – полицаи какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще отклони проверката.

След като е задържан, Борисов е обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният е признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Борисов е задържан за 72 часа.

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража”, заяви Чавдар Грошев по Нова телевизия.

Той обясни, че са установени 2 пилотни коли, които са придружавали буса. Днес ще бъдат разпитани лицата, които са управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник, единият е барман, другият – готвач.

Пред разследващите те са признали, че и друг път са превозвали бежанци. Мигрантите пък са обяснили, че са платили в Турция.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай./ cross.bg