Този уникален спомен от Перник ще ви стопли преди Коледа! Момичето от снимката се разпозна!

Уникален кадър на коледната елха в Перник от 1957г. публикува Държавния архив в Перник. Снимката ни припомня как перничани са празнували някога светлите празници, видя ZaPernik.com.

Снимка за спомен пред новогодишната елха на площада в Перник. Разположена е пред пощата в центъра на града. Стълбата и куклата са за удобство на децата с цел фотографиране за спомен за семейните албуми.1957 г. – пишат от Държавен архив Перник.

Снимка: Държавен архив Перник

Любопитно е, че под фотото на усмихнато момиченце прегърнало кукла под елхата, вече порасналото момиче се е разпознала. Тя се казва Радка и ето какво е написала под фотото:

„Благодаря, Държавен архив! Това съм аз на около 5-6 години – на площада пред пощата беше елхата. Качвахме се по дървена стълба, за да ни снимат. Много радост, имаше сергии с храни и вино, а за децата – шира- сладко вино без алкохол! Татко купуваше по една дамаджана от 5 л. За Нова година се събирахме роднините с децата, нищо, че живеехме в една стая! Беше весело, когато идваше вечерта Дядо Мраз! Когато поотраснахме разбрахме, че се е преобличал някой от възрастните.“, пише порасналата Радка Петрова.

Коментари

коментара