Директорът на Топлофикация Перник: Ако се реализира неблагоприятният сценарий за закриване на въглищните ТЕЦ до 2026 година, цената на електрическата енергия ще стане непосилна за голяма част от българите

Над 100 директори на топлофикации и въгледобивни мини, ръководители на синдикални и работодателски организации, депутати от Комисията по енергетика и тази по околна среда, кметове на общини, директори на технически висши учебни заведения и енергийни експерти се присъединиха към новосформираната коалиция „Анти 40%“.

Топлофикация Перник е сред дружествата, които станаха част от коалиция „Анти 40%“, чиято основна цел е преразглеждане на поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за редуциране на вредните емисии с 40% до 2026 година.

„Община Перник е с дългогодишни традиции в секторите Енергетика и Въгледобив, които имат съществен принос към развитието на региона, а сега се вписват успешно в модерния им облик, осигурявайки хляба на масата на хиляди семейства. Убедени сме, че във времена на политическа, икономическа и социална криза е наш дълг да съхраним своята национална енергийна независимост и икономическа стабилност. А за нас, единственият начин е да не позволяваме въглищната енергетика в България да бъде убита през 2026 година. Да, ерата на въглищата отминава и Топлофикация Перник е сред дружествата, които инвестират и работят усърдно за постепенното им премахване, но 2026 година е твърде кратък срок плановете ни за трансформация да бъдат напълно завършени. Ако този сценарий бъде допуснат, политиците рискуват да оставят българите не само на тъмно, а и на студено!“ каза инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на Топлофикация Перник.

Наскоро от Топлофикация Перник обявиха, че предстои частично преминаване към природен газ, като още от следващото лято за няколко месеца годишно ще се спира употребата на въглища за производство на енергия.

Инж.Чавдар Стойнев подчерта, че въглищните централи имат съществено значение за икономиката на страната, защото целогодишно осигуряват около 50% от необходимата електрическа енергия, като през зимните месец делът им достига 60%.

„Изпълнението на мярката за намаляване на въглеродните емисии с 40% чрез закриване на въглищната енергетика ще доведе не само до загуба на работни места за стотици хиляди българи, но и да го загуба на приходи в държавния бюджет. Ще бъдат засегнати всички отрасли на икономиката, което неминуемо ще предизвика сътресения в икономически план не само на регионално, а и на национално ниво. Толкова много хора се обединихме около каузата за спасяване на българската въглищна енергетика и искрено се надявам, че ще успеем! Въглищата са национален ресурс, който ни гарантира сигурно и сравнително евтино производство на топлинна и електрическа енергия. Без тях ще се наложи да внасяме енергия, което неимоверно ще я оскъпи. Ако се реализира неблагоприятният сценарий за закриване на въглищните ТЕЦ до 2026 година, цената на електрическата енергия ще стане непосилна за голяма част от българите.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Коментари

коментара