Оцелял работник от ужаса в Перник: Не очаквах това да се случи, прибирам се у дома

От Инспекцията по труда вече са констатирали нарушения в изкопа, където двама работници загинаха и двама оцеляха. Оттам казват, че той не е бил добре укрепен.

Екип на bTV е успял да разговаря с единия от оцелелите, който разказа как се е спасил. Мъжът обясни, че е бил по-нагоре в 4-метровия изкоп, след като земната маса се свлича. По думите му спасителните екипи са дошли много бързо.

Оцелелият каза и че не е очаквал такова свличане. Той няма да се върне на работа, а ще се прибере в Абланица.

Евентуалната причина за смъртта на дваматa работници е задушаване в следствие на затрупването с пръст.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство. То е за трудова злополука, извършена по незнание или немарливост. Събират се факти и експертизи. Строежът е спрян и смяната на водопровода и на канализацията също.

Ето какво още съобщиха от Прокуратурата по запобчалото разследване:

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Перник се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 123, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

На 28.11.2022 г. около 14,30 ч. е постъпил сигнал на телефон 112 за злополука при извършване на изкопни дейности в района на квартал „Хумни дол“ в гр. Перник. Пристигналият на място екип на спешна медицинска помощ е констатирал смъртта на двама работници.

Незабавно е бил извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети веществени доказателства. Предстои внасяне на протокол за одобрението им от съда. Разпитани са свидетели.

Назначено е изготвяне на съдебномедицински експертизи на пострадалите. Изискани са документи от дружеството изпълнител на изкопните работи. Възложени са оперативни действия за установяване на всички свидетели, относими към разкриването на деянието, и провеждане на разпити с тях.

Предстои назначаване на техническа експертиза относно спазване на изискванията за безопасност при извършване на изкопните работи.

Разследването се извършва от следователи в Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура–Перник.

Коментари

коментара