Агитката събрала само 300 лева за издръжката на Миньор

Мартин Жлябинков – главен секретар на Община Перник даде повече разяснение относно това закрива ли се футболния клуб „Миньор“ след като му се спре общинската издръжка.

ZaPernik.com: Г-н Жлябинков, закрива ли се футболния отбор, след като кмета на Перник снощи обяви, че му спира издръжката, след пореден ваднализъм по време на мач и изпотрошени автомобили, хора ранени в болница?

Мартин Жлябинков: „Миньор“ не е общински клуб, нито е на кмета или на общината, а е сдружение с нестопанска цел и е на феновете. Като всички останали 43 спортни клуба регистрирани в община Перник, той получава финансиране от общината като попада в графата най-представителен отбор на града и получава най- голямо финансиране от всички 43 клуба в размер на 250 000 хиляди лева. Право на кмета е да прецени какъв бюджет да предложи на Общинския съвет за спорт и спортните клубове и неговата преценка, според мен е на място. Тя не е базирана само на вчерашната проява, а на много събития и неща, случили се през тези три години, но няма да влизам в детайли.

ZaPernik.com: Ще се закрие ли клуба след като парите му се спират?

Мартин Жлябинков: Това, че кметът решава да не предлага да се отпускат пари на „Миньор“ не означава закриване на клуба. Клубът няма да получава пари от общината, както досега и ще разчита на спонсорите, които са намерени, за да помагат на отбора. Това означава, че ще трябва ръководството на клуба и общото събрание да намерят алтернатива за финансиране и самите фенове да бъдат малко по-милеещи за отбора и да му помагат най-малкото с посещаемост на мачовете и по-малко глоби, за да върви напред като организират и кампании за набиране на средства.

ZaPernik.com: Какво стана с кампанията на агитката на Миньор да събира пари от феновете му за издръжка?

Мартин Жлябинков: От кампанията на феновете за подпомагането на клуба за няколко месеца до момента са събрани колосалните 300 лв. от четирима души. За мен това е смешно и обидно и хората, подкрепящи отбора трябва да се замислят как го подкрепят и как му вредят, а не да търсят вина в някой, заради това, че е взел управленско решение.

ZaPernik.com: Какво ще стане с детско-юношеските школи на Миньор?

Мартин Жлябинков: Ясно е казано, че детско-юношеската школа на клуба ще бъде подкрепяна, както досега и децата няма да се лишават от нищо. Напротив – ще има повече средства за тях, както и за останалите спортни клубове в града.

Коментари

коментара