Богатият снимков архив на култовия пернишки фотограф Костадин Михов остава за Перник

Започна приемането на документи от личния архив на фотографа Костадин Михов, съобщиха от Държавния рахив в Преник. Култовият фотограф и учител, който е заснел стотици перничани в кариерата си почина преди година на 89-годишна възраст. Архивът на Михов е голям, тъй като той до последно заснемаше живата исторя на града и не пропускаше събития.

Роденият през 1932 г. в с. Петрово Костадин Михов повече от 45 години е учител по физика и математика в Перник. Дългогодишен ръководител е на детския фотокръжок, по-късно – фотостудио в Окръжния пионерски дом (дн. Обединен детски комплекс). Неговата творческа мисия е да разкрива сложното тайнство на отразяването и фиксирането на светлината върху фотографската плака.

Няма творческа изява без фотографа Костадин Михов. Няма празник, състезание, среща, която да не е отразена от него и малките фотографи. Негови възпитаници са отличени с множество награди от участия в конкурси и изложби. Лауреати са на републикански фестивали на художествената самодейност и носители на сребърен медал от Националната изложба на цветна фотография в Троян през 1986 г.

Фотографът Костадин Михов запечатва в снимки своите творчески етюди и художествени фотографии. Успява да отрази всички значими събития от обществено-политическия и културен живот на града.

Земният му път завършва на 21 октомври 2021 г.

От Държавния архив на Перник благодарят на семейството за оказаното доверие да съхраняват богатия фотоархив на градския фотограф и обичан учител Костадин Михов.

Коментари

коментара