КЛАСИКА в Перник: Правят Балкански фестивал на камерната музика в Двореца на културата, камерен оркестър „Орфей“ ще представи и „Античен танц“. Турски композитор удря сефте с произведение в Перник

Втори балкански фестивал на камерната музика „Духовни мостове“ ще се проведе на 10 ноември, от 18:00 ч., в Двореца на културата в Перник.

Събитието, което се организира от Съюза на българските композитори и Община Перник ще събере произведения на композитори от Хърватия, Черна гора, Гърция, Турция, Албания и България.

По време на концерта за първи път ще бъде изпълнено новото произведение на турския автор Мехмет Немутлу. Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано.

Любителите на класическата музика ще се насладят и на пиесата „Предградие“ от две части за пиано на 4 ръце на хърватската авторка Саня Дракулич. Тя ще бъде представена пред публиката от клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова.

Трио за цигулка, кларинет и пиано на черногорския композитор Зарко Миркович също ще бъде представено пред перничани. Трио за кларинет, виолончело и пиано на гръцкия автор Никос Дрелас ще прозвучи в изпълнение на Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.

Камерен оркестър „Орфей“ ще представи и „Античен танц“ за струнен оркестър на албанския композитор Васил Толе под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. В памет на композитора Петко Стайнов ще прозвучи и „Ръченица“ за струнен оркестър написана от Ценко Минкин.

През ноември миналата година в Перник се състоя първата среща на балканската камерна музика под надслов „Духовни мостове“. Организаторите определят събитието като нова форма на общуване между балканските страни.

Коментари

коментара