Пострадал от бияча от Перник потърсил адвокат Марковски, а после оттеглил сигнала си

Пострадал от бияча от Перник Васил Михайлов ме потърси, а после оттегли сигнала, не знам поради какъв повод. По-скоро ставаше дума за страх, отколкото за извънсъдебно споразумение„, заяви пред Нова тв адвокат Димитър Марковски.

По думите му най-често жертвите се отказват от търсене на своите права когато става дума за изнасилвания – от страх и срам.

Според адвокат Димитър Марковски законът винаги редуцира наказанията за непълнолетни. Обикновено се стига до обществено порицание, което е мъртво наказание. Това в медия да се съобщи, че определено лице е извършило противообществена проява, така не може да се превъзпита провинилия се“, коментира той.

Според адвокат Людмил Рангелов става дума за лека телесна повреда, а това не би довела до ефективна присъда. „Като първо осъждане на непълнолетен няма практика да се постанови такава присъда. Бил в ситуация на оттегляне на оплаквания. Не става само от страх, но и заради финансови споразумения„, заяви той. И бе категоричен, че трябва да имаме силна правова държава, в която жертвата да не се страхува от престъпника.

Това е липса на доверие в държавността, това е система от прояви. Тя съществува именно защото не вярват, че органите ще ги защитят„, отбеляза Рангелов.

Психологът проф. Маргарита Бакрачева обясни, че причините за агресията може да са комплексни.

Възможно е да наблюдавано поведение или търсене на внимание. Единственото положително е тенденцията е, че жертвите реагират. Това може да доведе до разпознаване и реакция на всяка проява на насилие  и това е важно за уменията на човек да отстоява своите граници. Жертвата не реагира не само защото се страхува, а и защото не усеща подкрепа„, посочи тя.

И допълни, че все повече свидетели активно реагират на случаи на насилие.

Източник:Труд

Коментари

коментара