Празнуваме Деня на народните будители

В първия ден от месец ноември България празнува Деня на народните будители – хора, исторически личности, дали своя принос за просвещението на българския народ и развитието на културата.

По този повод институциите в града отправят своите обръщения към перничани:

„1 ноември – Денят на народните будители, е празник на историческата ни памет и национално самочувствие. Днес изпитваме гордост и отдаваме заслужена признателност както към будителите възрожденци, така и към съвременните народни будители – учители, писатели, читалищни дейци, творци, дейци на науката. Към онези, които с перо, ум, талант, сърце и всеотдайност съхраняваха и надграждаха знанието.

Да си будител значи не просто да си патриот, а да държиш високо факела на знанието, да биеш камбаната на националното самочувствие, да отдадеш без остатък таланта си „на ползу роду”.

1 ноември е празник на паметта, който буди размисъл. Този светъл ден създава сакралната връзка между история, образование, наука и изкуство. А историята се гради от личности, които създават всенародно усещане за духовна общност. Такива са българските будители – вчера и днес. Те приемат за свой дълг утвърждаването на българщината като висша ценност. Говорят на висок глас за проблемите на обществото и носят бъдещето в днешния ни ден.“

Честит празник!

Станислав Владимиров
Кмет на Община Перник

Уважаеми учители,
дейци на просветата и културата,
скъпи жители на област Перник,
Щастлив съм да ви поздравя по повод Деня на народните будители. Днес отдаваме почит към делото на просветителите, книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили и възродили духовните ценности на нацията и нейния морал.
Този празник на просвещението е еманация на идеала и отдадеността на всички радетели за национален и духовен подем.
На днешния ден, нека склоним глава и пред съвременните будители – хората, поели възрожденския завет, за да го предадат на идните поколения.
Желая здраве и сили в мисията да бъде съхранено националното ни самочувствие!

Честит празник!

Людмил Веселинов
Областен управител на Област Перник

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВАТА,
СЪКВАРТАЛЦИ,

За мен е чест да Ви поздравя с Деня на народните будители – 1-ви ноември!

Днес отдаваме почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Пожелавам Ви здраве, творчески устрем, вдъхновение,силен дух и светлина!
Бъдете верни на ценностите и идеалите на народните будители!

Честит празник!

инж. Десислава Стоянова
Кмет на кметство Изток

 

Коментари

коментара