Държавата продава сградата на Минна дирекция Перник, заради дългове

Емблематичната сграда – паметник на културата в Перник – Минна дирекция – е обявена за продан от Национална агенция по приходите, разбра ZaPеrnik.com. 

НАП е обявила търг за един от символите на града като началната сума е 7 151 043 лв.

В момента сградата се води собственост на фалирало дружество, което дължи пари на държавата. И държавата иска да продаде сградата на Минна дирекция, за да си вземе парите обратно.

Сградата на Минна дирекция в гр. Перник е построена през 1932 година, по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неоклсически стил, а вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Сградата се намира в центъра на града и е в непосредствена близост до черквата „Св. Иван Рилски“ и сградата на общината и е една от емблемите на град Перник.

Перник е настръхнал. Това е най-хубавата сграда на Перник.

КМЕТЪТ НА ПЕРНИК СТАНИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ ЩЕ ДАДЕ ИНТЕРВЮ ПРЕД ЗАПЕРНИК ПО ТЕМАТА В СРЯДА, 5 ОКТОМВРИ! ЧЕТЕТЕ НИ!

В обявата за търга се посочват параметрите на сградата и с какво тя разполага:

УПИ с площ от 2 590 кв.м., находящ се в гр. Перник, пл. „Св. Иван Рилски“ № 1, заедно с построената в имота административно- производствена /промишлена/ сграда със ЗП от 2 207 кв. и РЗП 5 624.50 кв.м..Външно сградата е измазана с циментова мазилка. Дограма- дървена. На партерен, първи и втори етаж са разположени по 28 броя кабинети с различна площ и по два санитарни възела. На партера е разположен музей на минното дело с изложени изкопни предмети от миньорската дейност макети на машини за нуждите на минната индустрия. Етажите са с височина от 3.2 метра и 4.5 метра. В сградата има изградена В и К инсталация и отоплителна инсталация с чугунени радиатори и присъединена към ТЕЦ. Сградата притежава статут на единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник.“
Начална цена: 7 151 043 лв.
Крайна дата: 21.10.2022 г.

Коментари

коментара