Симеон Сакскобурготски се появи на Църногорския събор В сърцето на Граово

Негово Величество цар Симеон Сакскобурготски присъства на официалното откриване на Църногорския събор „В сърцето на Граово“. Сред официалните гости бяха и заместник-министърът на земеделието Румен Чамбов, съветникът на министъра на туризма Пламена Заячка, народният представител Кирил Ананиев, Коста Цуфис представител на ПАСОК и бивш народен представител в Р. Гърция, ръководството на ПП АБВ Румен Петков и Петър Първанов, кметове на общини и населени места, областният управител на област Кюстендил, общественици.

Събитието започна под звуците на гайдарски състав „Войводи“, които предхождаха официалните гости от манастира до сцената на събора. Тържествена литургия и водосвет за здраве отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и патриарх български Неофит.

„Особено ми е драго, че за поредна, четвърта година съм тук, за да предам патриаршеския благослов на всички вас“, сподели Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

„Четвъртият Църногорски събор „В сърцето на Граово“ е събитие носещо духа на народното творчество“, заяви зам.-министър Чамбов. Той поздрави организаторите и гостите, като отправи своите благопожелания към всички.

Областният управител Кирил Стоев приветства с „добре дошли“ всички гости на събитието. Той подчерта значимостта на събора в културния календар на България. „Векове наред това, което ни е съхранило като народ е вярата! Уникално за нашия регион е Краищенското Светогорие, което има множество църкви, манастири и храмове. Имаме потенциала да се превърнем в център на поклоническия и културен туризъм в Европа, така както в Атон идват посетители от цял свят“, заяви Кирил Стоев.

Гости на събитието са група за народни песни и танци от Молдова, които поздравиха всички присъстващи.

Цяло съзвездие фолклорни изпълнители се качиха на сцената в първия ден на събора. Официалният старт на музикалната програма бе даден от национален ансамбъл „Българе“ с невероятен спектакъл, а ръководителят им Христо Димитров отправи своите поздрави към публиката и не пропусна да отбележи автентичността и колорита на Граово и граовци. Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Яница Герова, Георги Гьолски, Димитър Лукарски, Димана Цурева – солистка от ансамбъл „Пирин“, Нина Александрова, Десислава Димчева – солист в държавен ансамбъл „Филип Кутев“, Ива и Ева Валентинови, София Илиева, Радостина Николова, Антонио Симеонов и още над 300 изпълнители от самодейни състави в народни читалища в региона показаха богатството на българския фолклор, чрез таланта си.

Обединени български животновъди представиха местни породи животни и изненадаха с подаръци официалните гости, специален поздрав от тях за всички присъстващи бе изпълнението на гайдарски състав „Войводи“. Традиционни борби демонстрираха граовски мъже на тепиха. А за всички ценители на изкуството, занаятчии и творци представяха изработеното от тях.

Църногорският събор продължава и в неделя ,когато се очаква на манастирските ливади край Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ да се извие най-голямото граовско хоро, а комик №1 на България Шкумбата ще развесели всички присъстващи по неповторим начин.

Събитието се провежда с общите усилия на Министерство на земеделието, „Обединени български животновъди“, НПО „Краищенско Светогорие“, Сдружението на работодателите КРИБ-Перник и общините от област Перник – Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, а домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на Светата обител архимандрит Никанор.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ се провежда под патронажа на областният управител Кирил Стоев, с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит.

Областният управител Кирил Стоев даде официален старт на двудневния Църногорски събор „В сърцето на Граово“.  Стоев приветства присъстващите със силни думи, с които припомни на граовци какво съкровище имат и с какво могат да се гордеят. 

Ето част от словото на Крил Стоев:

„Намираме се на свято място – на манастирските ливади на четвъртия по посещаемост в страната духовен храм – Църногорски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Искрено благодаря за гостоприемството на игумена на манастира архимандрит Никанор“, заяви Стоев. И добави, че векове наред това, което ни е съхранило като народ е вярата! „Уникално за нашия регион е Краищенското Светогорие, което има множество църкви, манастири и храмове. Имаме потенциала да се превърнем в център на поклоническия и културен туризъм в Европа, така както в Атон идват посетители от цял свят“, сподели губернатора на Перник и приветства с „Добре дошли“ група изпълнители от Молдова, както и фондация „Български дух“, основана от бесарабски българи.

„Истинските богатства на нашата култура, съкровищницата завещана от предците ни са фолклора, традициите и обичаите, които ние днес и утре пресъздаваме тук, за да ги предадем и на децата си. Това е нашият корен, любовта към родното и истинското родолюбие, което пазим в сърцата си“, каза още Стоев.

Със словото си към гостите, областният управител не пропусна да отбележи особеностите на Граово, като изтъкна, че трябва да се гордеем с ненадминатите гласове и бързите си народни хора, най-популярното, сред които е граовското хоро.

„Имаме абсолютното право да смятаме, че днес всички ние пресъздаваме един празник, който събира. Събира ни обичта към родното и всичко онова, с което можем да се гордеем. Грънчарското колело от село Бусинци, Трънско; една от първите занаятчийски школи в България; кулинарните традиции, които ще имаме възможност да видим и опитаме, благодарение на читалищни дейци от региона; поминъкът, пресъздаден чрез изложението на Обединени български животновъди; Алеята на занаятите, където ще видите производители и занятчии от региона. Над 700 изпълнители ще се качат на сцената на Църногорския събор „В сърцето на Граово“, сподели Кирил Стоев.

Областният управител даде началото на четвъртото издание на Църногорския събор с една мисъл на Константин Иречек, която сподели и на колоквиума, проведен на тема „Пътят към Храма“: „Особен край, див като Кавказ“. „Вярвам, че всички тук събрани, сме способни да запазим „дивото“ и да облагородим нужното, за да го представяме на света подобаващо! Имаме какво да покажем на света и с гордост трябва да го заявим, каза Стоев.

Губернаторът поздрави Негово Величество Симеон Сакскобурготски като му връчи специален плакет със символите на шестте общини в област Перник, в знак на благодарност за оказаната чест да бъде гост на събитието.

Коментари

коментара