Пернишката писателка Здравка Евтимова с нова престижна награда

Българската писателка Здравка Евтимова стана носител на годишната награда за проза „Михай Еминеску“ 2022 в Румъния, съобщи БТА.

Престижното литературно отличие ѝ бе присъдено по време на ежегодния Международен фестивал за поезия в румънския град Крайова, в който се включиха представители на повече от 10 държави. Награди бяха връчени в различни направления – поезия, точни науки, проза, художествен превод.

Здравка Евтимова получи медал „Михай Еминеску“ и диплом „за креативно използване на езика и въздействаща експресивност при разработка на естетически теми и идеи“. Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския поет.

Евтимова е един от най-превежданите и оценени български писатели в чужбина, а всяка нейна нова книга е културно събитие у нас. Нейни романи и разкази са преведени в повече от 30 държави. Тя е и секретар на българския ПЕН клуб. Родена е в Перник, завършила е английска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ.

В България има публикувани десетки разкази в сборниците: „Разкази срещу тъга“, „Разкази от сол“, „Разкази за приятели“, „Сълза за десет цента“, „Кърт от къртица““, „Пернишки разкази“ и др. Активно участва със свои разкази в периодиката. Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по Би Би Си, Лондон.

Автор е на романите „В студената ти сянка, лейди“, „На две крачки от мен“, „Линди“, „За теб, за мен“, „Четвъртък“, „Арката“, „В гръб“, „Една и съща река“, „Зелените очи на вятъра“, като „Четвъртък“ беше избран от словенската „Фондация за славянски култури“ като един от 100-те романа, писани от славянски автори след падането на Берлинската стена.

А най-новият ѝ роман „Резерват за хора и вълци“ (ИК Жанет 45) излезе в края на май тази година. В интервю пред „Дневник“ по повод новата книга тогава тя заяви:

„Искреността напоследък се превръща в нещо изключително рядко. Както са редки скъпоценните камъни, както е рядка златната жила. Затова нека има различия.“

А в словото си по време на церемонията по връчването на наградата „Михай Еминеску“ Здравка Евтимова сподели: „Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора.“

През годините Евтимова е отличена с множество български и чужди награди, сред които: за дебютна книга, „Чудомир“, за съвременен роман на фонд „Развитие“ за „В студената ти сянка, лейди“, за разказ на германската фондация Lege Artis Verein , за проза на английското списание The Text за разказите „Малката гара“ и „Възбудата от снощи“, на английското издателство Skrev Press за сборника с разкази Bitter Sky, „Генчо Стоев“ за серия разкази от балкански писатели на изд. „Балкани“, „Блага Димитрова“ и др.

Здравка Евтимова е отличена и с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. в допитване по БНТ е посочена за любим български автор.

Коментари

коментара