Почина незаконният син на Георги Димитров

На 18 юни се навършиха 140 години от рождението на героя от Лайпцигския процес, генералния секретар на Коминтерна и вожда на БКП – Георги Димитров. Кръглата годишнина бе отбелязана със серия от събития, включително и в родното му село Ковачевци.

В тях обаче отказал да се включи единственият син на Димитров – Бойко, който е болен и трудно подвижен. Той всъщност не е биологично дете на комунистическото величие, а е бил осиновен от него и съпругата му през 1946 г. Преди години обаче гръмна скандал, че Димитров е имал и извънбрачен син, който приживе не е признал за официален свой наследник. За слуха, който се носеше от години, тогава потвърди и дългогодишният съдебен лекар от Перник – д-р Михаил Милев. Като млад доктор той започва работа в болницата в Перник и бързо си създава приятелски кръг. Всички редовно отсядали в ресторант „Балкан“ на раздумка. „Една от изявените личности между нас беше бай Симе Беловодски, който работеше в завод „Кристал“ и беше много контактен човек“, разказва Милев. Правело впечатление, че бай Симе визуално много приличал на Димитров – имал валчесто лице, а в двете страни на челно-теменната си област бил оплешивял. Генералният секретар на Коминтерна редовно посещавал Симе и родителите му и им помагал по всякакви начини. Дори подсигурил работа на спрягания за негов извънбрачен син в Белград, където да контролира доставката на български стоки за Югославия. Самият Симе с усмивка споделял, че Георги Димитров му е баща, пише struma.com.

Към днешна дата обаче Беловодски е покойник, разкриват негови познати от Перник. Освен това починал и неговият син Валентин, при това само на 56 години. Оказва се, че и двамата са имали силен диабет, същият, от който е страдал и Георги Димитров и който вероятно е предал по наследство на детето си. Затова перничани са убедени, че няма две мнения по въпроса дали Симе е бил биологично дете на червения вожд.

Известно е, че Димитров е имал два брака. Първият е със сръбкинята Люба Ивошевич, която умира през 1933 г., като се хвърля от последния етаж на санаториум край Москва. Вторият е с чешката еврейка Роза Юлиевна Флайшман. С нея Димитров има син – Димитър, който по официални данни умира от дифтерит на 7-годишна възраст в Москва. Тъй като страдали много за загубата, осиновяват Бойко Димитров – син на убити партизани от Плевен. Грижат се с голяма любов за момчето. То завършва висше образование в Москва, а по-късно става известен български политик и дипломат.

Според историци напълно е възможно Димитров да е имал извънбрачен син, роден през 1919 г. в пернишкото село Бела вода, което сега е квартал на града. Тази история се коментира от години сред местните хора, но по обясними причини навремето поради страх от репресии никой публично не си позволявал да гъкне.

Сега единственият жив наследник на Георги Димитров е осиновеният Бойко. Той, също като баща си, има два брака, но и общо четири деца – трима синове и една дъщеря. Те пък го даряват с 5 внучета, вече има и правнуци. Част от наследниците на легендарната фамилия живеят отвъд пределите на страната, но не пропускат повод да се приберат в родината. За Бойко основно се грижи синът му Георги, кръстен на червения вожд, който в момента работи към телевизията на БСП. Брат му Димитър пък е производител на вино.

Коментари

коментара