Областният управител на Перник Кирил Стоев хвърли костюма и се появи по тениска с народна шевица

Над 700 участници от 4 до 86 години на сцената на регионалния етап за „Копривщица – 2022“

В рамките на два дни се проведе регионалният етап на област Перник за участие в XII Национален събор на народното творчество – „Копривщица – 2022“. Организатори на събитието са Областна администрация – Перник и община Перник. В двудневна програма самодейци от област Перник се представиха пред жури, което следеше стриктно за основното изискване към изпълнителите – да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Пернишка област. Журито бе в тричленен състав, с богат опит и авторитет – Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев – етнохоролог, Цветана Манова – етнолог.

С пожелание за успех към всички участници се обърна областният управител Кирил Стоев. „Благодаря Ви, че сте тук! Ако зависи от мен, бих дал възможност на всички да отидат на Националния събор в Копривщица, защото величието на традициите, граовското хоро, силата на нашите песни и гордостта ни, я превъплътихте по един уникален начин, така както само граовци го умеят“, сподели Кирил Стоев. Той благодари на Община Перник за доброто партньорство, на журито и на своя екип за организацията, за да се реализира успешно това събитие. „Успехът е с нас и аз не се съмнявам, че можем да очакваме златни медали от Копривщица“, каза в заключение Стоев.

Участниците в Регионалния етап от пернишко представиха богатството на Граово по неповторим начин. В рамките на два дни – песните, танците, обичаите от фолклора на областта бяха представени от поколения граовци. Най-малките участници на сцената на ОДК- Перник бяха на едва 4г., а най-възрастните, сред които разказвачи, певци и танцьори на 86г.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965г. на всеки пет години. От 2016г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тази година съборът ще се проведе на 5, 6 и 7 август, а основни организатори са Министерство на културата и община Копривщица.

Коментари

коментара