Една легенда от Перник стана на 70

Легендата на женския волейбол и почетен гражданин на Перник Цветана Божурина навършва 70 години днес. По повод прекрасния юбилей й пожелаваме да бъде здрава и спортният дух никога да не я напуска,пожелават от Община Перник.

Цветана Божурина е почетен гражданин на Перник от 19 октомври 2005 г. Перничани се гордеем с големите й успехи, постигнати на олимпийски игри, европейски и балкански първенства. Тези нейни постижения и днес са вдъхновение и пример за подражание на младите ни надежди в спорта

Перничанката, която заема 4-о място във вечната ранглиста при волейболистките, родени извън Италия, по спечелени титли в местното първенство е трикратна шампионка с екипа на Равена. Цветана Божурина е сред най-големите имена в българския женски волейбол. Тя е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 година, европейска шампионка от първенството в София през 1981-а и трета на Европейското първенство през 1979 година. През същата година печели Купата на европейските шампионки (КЕШ) с ЦСКА. Божурина е завършила ПТГ „Юрий Гагарин“ и право в СУ „Климент Охридски“.

Коментари

коментара