Кучета заливат Перник: Други общини прехвърлят проблемите си при нас

Кадър: Канал Струма

След като Община Перник започна успешно да решава проблема с кучешката популация в града и безстопанствените кучета, от съседните общини започнаха да прехвърлят проблемите си тук. Това даде повод да се свика работна среща заради все по зачестилите случаи на изхвърляне на безстопанствени кучета от други населени места в пределите на Община Перник.

Ръководството на Община Перник събра на една маса представители на Агенцията за безопасност на храните в Перник, на Областната дирекция на МВР, на Общинския приют, на неправителствени организации и на общините от областта, както и служители на Столична община.

Доста кучета от съседните общини намираме на теритоията на Община Перник, което ни притеснява. Имаме много силно развито доброволчество в Перник, от тях разбираме, че с коли и бусове се изхвърлят кучета от други общини в пределите на Община Перник. Това че се справяме успешно с проблема не означава, че трябва да кастираме кучетата на всички общини. Можем да седнем всички заедно на една маса и да решим този проблем за всички, а не да прехвърляме тихомълком проблемите си – категорични са от общинското ръководство.

На срещата бяха дадени конкретни примери. Има кучета с микрочипове от други общини, изхвърлени на пернишка територия. Например куче от столична община по местообитание в Лозен е открито в село Рударци. Друго пък кутре е било завързано за дърво в село Расник в продължавине на два дни. Пробрано е  в пернишкия приют.

В опит максимално хуманно да реши проблема с кучешката популация в Община Перник са предпирети редица мерки – по регистрация, кастрация, осиновяване и прибиране на агресивните кучета. Така в кратък срок бездомните кучета и изхвърлените до кофите кучешки бебета намаляха, а сигналите за агресивни кучета от 50 на месец преди, паднаха до 6-7 на месец. Всичко това обаче се обезсмисля от останалите общини, които прехвърлят проблемите си и кучетата си на Перник.

От пернишка община казват още, че работа на всяка община е да предяви контрол за идентификация на кучетата – както такива със стопани, така и бездомни. По този начин може да се проследят откъде са дошли. Кастрацията също е основна част от намаляване на популацията на бездомните кучета.

От началото на кампанията в Община Перник са кастрирани общо 1195 кучета, повечето от тях бездомни. 458 са осиновените кучета от приюта в Перник.

Коментари

коментара