Как 9-годишно момиченце от Украйна започна да учи в пернишко училище

9-годишно момиченце от Украйна съвсем отскоро учи в пернишкото 10-то основно училище „Алеко Константинов“. Малката София, която бяга със семейството си от войната вече е постъпила в 3-ти клас и се чувства добре сред новите си съученици. София и семейството й са от украинския град Харков.

Преди три години нейните леля и братовчед дошли да живеят в България по лични причини. Братовчедът Артур постъпил в 10-то училище още в първи клас и сега се хвали, че чете на български 89 думи в минута.

По препоръка на Артур, София, чието семейство е избягало от войната, също постъпила в 10-то училище и сега двамата братовчеди ще се обучават заедно в трети клас, съобщава Канал Струма.

Малката София е започнала в Украйна трети клас, когато войната ги принуждава да бягат. От пернишкото училище вече са направили бърза проверка на знанията на момиченцето и дали те кореспондират с тези на останалите ученици. Това което направило силно впечатление на учителите е, че детето се е справило много добре по български език, въпреки че това не е език, който е учила.

Малката София е приета много добре и от останалите деца от класа. Тя пристигнала в класа на Велики Четвъртък и веднага се включила в заниманията по боядисване на яйца за Великден.

„Много хубаво, слънчево дете, малко уплашено, но в момента е много щастлива“, коментират от училището. София е много самостоятелна, всички ученици я приемат, а за това спомага и присъствието на братовчед й.

Според психоложката на 10-то ОУ Аделина Иванова е хубаво малкото момиче да бъде постепенно въвеждано в обстановката.

„Това дете е имало общност и приятели, на които принадлежи, но сега ги няма. Това са подсъзнателни процеси, които тревожат едно дете, макар и привидно всичко да е наред. Тази травма се наслагва и може по-късно да даде резултати“, обяснява Аделина Иванова. Точно поради тази причина психоложката казва, че често ще общува с детето.

Коментари

коментара