ЧАКАТ ВИ на Тодоровден: Конските кушии в Перник тази година помага на деца!

Снимката е илюстративна

Редица населени места в Пернишко стягат един от големите пролетни празници – Тодоровден. Празникът е известен с конските кушии. Жители на селата се събират с коне и каруци и се състезават. А за най-бързият ездач винаги има награда.

Едно от местата, където празникът е най-голям – това е покрайнините на пернишкото село Люлин, както и пернишкото село Драгичево. Тази година обаче Тодоровден в двете села ще е по-празличен. Той ще премине в духа на благотворителноста в помощ на пернишкото момче Стиви, което страда от сериозна болест и се нуждае спешно да събере голяма сума за лечението си.

По време на конските кушии в село Драгичево ще събират средства за момчето. Празникът ще започвне в 11:00ч. с откриване и празнична програма на площада. По тредиция там се прави и водосвет за конете и техните собственици. От 12:30ч. ще започне традиционната кушия на стадиона зад Църквата. От селото отправят покана към всички да се присъединят към празника им, като обещават почерпка, игри и изненади.

Надбягване с коне и надтегляне с каруци обещават на 12-ти март и от пернишкото село Люлин. Всяка година там се организира цяло състезание в различни категории, а всеки закупил билет за събитието има шанс да участва в томбола и да спечели телевизор, кафе машина или …агне. Билетът е в размер на 5 лева, а тази година средствата от томболата ще бъдат дарени на Стивън и Ради за подпомагане на тяхното лечение.

За голям празник се готвят и в брезнишкото село Бегуновци. Той ще започне на 12-ти март от 11:00ч. с водосвет. Програмата включва конно дефиле, надбягване с коне, награждаване и музикална програма. Организатори са народно читалище „Просвета – 1922г.“

 

Коментари

коментара