Три деца записани за ваксинация срещу ковид в Перник

Само три деца са записани за ваксинация срещу COVID-19 в Перник. Те ще бъдат имунизирани на 7 януари, ако дотогава се появят и нови желаещи. Флаконът съдържа 10 дози и е престъпление ваксина да бъде изхвърляна, каза д-р Василева – епидемиолог в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник пред БНР

Д-р Василева прави имунизации срещу коронавирус от 29 декември миналата година. Има специалност и детски болести. Две от децата, записали се за ваксинация познава лично, третото е дете на служител от лечебното заведение.

Не бих казала, че има интерес. Мисля, че нещата ще протекат малко трудно. Трябва да има по-голяма разяснителна кампания. Авторитети да се покажат. И ако евентуално се измисли някакъв стимул, така както при пенсионерите, защото стимулът при пенсионерите, аз определено бих казала, че работи, нещата ще придобият малко по-друга характеристика”, каза д-р Василева.

Малко под 26 процента от възрастното население в Пернишко е със завършен цикъл на ваксинация. В сравнение с лятото има раздвижване сред желаещите да се ваксинират, но повечето са за трета игла.

„Ако имаше труден достъп до ваксинацията, ако трябваше да се заплаща нещо символично, а пък ако, не дай си Боже, беше дефицит, щеше да има много желаещи. Щяха да се търсят връзки, ходатайства и т.н., но понеже всичко е в изобилие и безплатно хората проявяват неразумно поведение. Другото, което на мен никак не ми харесва е правото на избор на ваксина от пациента. Аз понякога се замислям коя ваксина е подходяща за съответния човек, да не говорим за самите хора. Те не могат по благозвучие или по това какво е казал съседа да си избират ваксина”, коментира д-р Василева.