Шест сурвакарски групи от Пернишко гонят злите сили в София

Магията на фестивала и символ на град Перник „Сурва“ пристига в Парк-театър „Борисова градина“ на 9 януари, за да изгони злите духове. Мотото е  „Да изгоним злото! Да бъде!“. Шоуто на сурвакарите пред парк-театъра в Борисовата градина ще продължи от 12:00 до 15:00ч. А входът е свободен.

Има събития в България, които са се превърнали в легенди, и за които в продължение на месеци посетители от страната и чужбина си мечтаят и очакват с огромно нетърпение. Тези събития не са много, но едно от най-интересните, пищни, красиви и вълшебни е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Ежегодният фестивал, който има зад гърба си вече респектиращите 28 осъществени издания ще има и свое гостуване в София, за да подпомогне столицата в изгонването на злите духове, съобщават от сайта eventim.bg.

Събитието в София ще се проведе на 9 януари, неделя, от 12:00 ч. на сцената на в Парк-театър „Борисова градина“. Софийският гастрол на „Сурва“ обещава да бъде специално 5-часово събитие, чиято програма е изключително динамична, богата и пъстра, а поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите.

Още в самото начало на празничния ден зрителите на „Сурва“ ще се насладят на специалния половинчасов спектакъл „Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“ – гр. Перник.

Вероятно сте се чудили какво е „Сурва“, как се е зародил обичаят, откъде идва, защо се отбелязва традиционно в началото на годината и още безброй чудения, на които ще открием отговор, благодарение на гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, която ще представи на зрителите обичая „Сурва“, за който всички ще научим изключително много.

Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци, Община Перник; село Лобош, Община Ковачевци; село Лесковец, Община Перник; село Банище, Община Брезник; село Селищен дол, Община Перник и село Люлин, Община Перник.

На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще ни докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Постижение, което трябва да ни изпълва с гордост и щастие.

Подарете на себе си и цялото си семейство един красив, уютен и незабравим ден, наслаждавайки се на някои от най-пищните, колоритни и вълшебни обредни маски и кукерски костюми.

Представянето на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще е събитие, което ще съумее да накара всяко сърце да се разтупти в ритъма на кукерския танц, а доброто настроение и приятното изкарване са гарантирани – все пак няма да е възможно да има зли духове наоколо. Всички ще бъдат прогонени от изключителните изпълнители на Пернишка област, които ще пренесат магията на „Сурва“ от сърцето на традицията – Перник, в сърцето на София – Парк-театър „Борисова градина“.

Коментари

коментара