90-годишната учителка баба Латинка от трънско писала жалба срещу помагачи, но трънчани не се отказват да помагат

В началото на 2020 година обществеността се запозна с историята на Латинка Симова или баба Латинка, живееща в трънското село Филиповци. Тогава сдружението “Приятели, помагайте!” показа при какви условия живее възрастната жена. След показване на историята институции помогнаха на жената, като я настаниха в социален дом. Близо 2 години след тази история от една от земляческите Фейсбук групи на Трънско научаваме, че баба Латинка си е пак в къщи и отново има нужда от помощ, предаде  Zapadno.com.

Близо 90-годишната Латинка Симова е пенсионер по болест с ТЕЛК. Тя е работила като учител по история, руски език и физическо в училището на село Филиповци. Възрастната жена е била и директор на учебното заведение, което в наши дни е частен дом за възрастни хора. Жената живее сама в стара къща в селото. “Ще се намери ли човек, който да помогне и да отпуши кюнците, защото измръзването може да е фатално?”, гласи част от апела в помощ на възрастната жена.

Кметският наместник на Филиповци Теодор Попов каза, че миналата седмица е бил изпратил човек да съдейства за отпушване на кюнците в дома на бившата учителка. Тогава тя отказала пристигналата пред вратата и помощ. Тази седмица кметският наместник отново ще изпрати човек да помогне на баба Латинка за кюнците, но има вероятност да го отпрати, каза пред Zapadno.com представителят на Община Трън в населеното място.

По свое желание бабата напуснала социалния дом, в който била настанена. Имало е и случаи, в които възрастната жена подава жалба срещу доброволците. Хора, които помагат на жената, изненадващо научават, че след като са оказали помощ, бабата е подала жалба срещу тях – каза още кметският наместник Теодор Попов.

Междувременно под поста за възрастната жена в групата кипи организация да се помогне на жената, която вероятно на моменти не осъзнава, че животът й е застрашен. Хора не се отказват да помагат на баба Латинка, която е с ТЕЛК , но нямала право на социален асистент. Въпреки това трънчани говорили със зам.кмет на общината, като оттам се ангажирали да направят нужното за социален асистент, стига да им задвижат програмата, но това ще се случи от месец  януари.

„Не е лесна тази жена, но това не трябва да ни спира, пък и след над двайсет години самотно абсолютно съществуване не знам кой от нас какъв щеше да бъде“.

„Ще говоря с кметицата в Трън пак за помощ от януари, но зависи ще им отпуснат ли програма. За телка и казах да отиде при личната да и подготви документи за телк и ще и запа щас. Тя ходи на лекар сама два пъти като беше настинала.
Правих и мед и синап за кашлицата, вече е добре. Трябва някой да и нацепи дърва. Сега съм в Перник и подържам връзка по телефона с нея. Още един съученик Григор и жена му ходят при нея. Предлагали са и преди да изкара зимата при тях, но е отказала. Тя най добре се чуства в дома си…“, пише Христина Белчева.