До края на седмицата пускат движението между Перник и София и в двете платна

път перник драгичево софия мантинели ремонт

До края на седмицата движението между Владая и Драгичево ще бъде пуснато за движение и в двете ленти, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в отговор на запитване на Mediapool.

Така най-после ще се сложи край на километричните колони от автомобили, които се образуват в час пик вече месеци наред и движението поне частично ще бъде облекчено. Това е един от най-натоварените пътища у нас, през който дневно преминават около 30 000 автомобила.

В момента „КМВ системи за пътна сигурност“ поставя ограничителните системи в съкратени срокове, става ясно от отговора. АПИ е подписала договор с компанията за близо 1 млн. лв. с ДДС за поставяне на мантинелите между двете платна, както и на ремонтираното пътно платно.

Все още обаче не е възложено изкърпването на дупките в неремонтираното платно. Те ще бъдат запълнени преди началото на зимата обещават от АПИ.

Ремонтът на пътното платно в посока Перник, по което се осъществява движението от средата на май в двете посоки, ще бъде направено през 2022 г., ако бъде осигурен финансов ресурс, се казва в отговора на АПИ.

Напрежението с пътя през Владая е от края на юли, когато приключи ремонтът на пътното платно в посока София. Повече от два месеца пътят стоеше ремонтиран без АПИ и МРРБ да предприемат мерки за неговото отваряне.

Чак след среща при премиера Стефан Янев, проведена по настояване на кмета на Перник Станислав Владимиров и Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние, идваме!“ и кметовете на селата Рударци, Кладница и Драгичево на 1 октомври, бяха предприети мерки за решаване на проблема.

Веднага след срещата АПИ възложи на консорциум „Битулайт 2018“, който има 5-годишен договор за поддържане на маркировката в Югозападния регион да я постави в участъка от 3.4 км. Работата беше свършена за 2 дни и още на 4 октомври движението можеше да бъде преместено в ремонтираното пътно платно. Това обаче не се случи.

Чак на 18 октомври АПИ възложи на „КМВ системи за пътна сигурност“ поставянето на ограничителните системи между двете платно и мантинели на ремонтираното пътно платно.

Договорът е за близо 1 млн. лв. с ДДС, а срокът му за изпълнение 1 месец.

Пернишката фирма „КМВ системи за пътна сигурност“ ООД е част от обединението ДЗЗД „Пътна безопасност Югозапад“, в което водещ партньор е софийското дружество „Ел Те Ай“ АД. Те имат 4-годишен договор за мантинели за Югозападния регион, по който според МРРБ нямат право да възлагат, защото стойността му е превишена многократно.

Договорът е подписан на 19 септември 2018 г. с прогнозна стойност малко над 8 млн. лв. По него има изпълнени дейности за над 59 млн. лв. към края на юли 2021 г., от които разплатени са над 21.7 млн. лв., показва предоставената справка от АПИ.

Причината за преизпълнението на договора е, че предишното ръководство на АПИ е възложило на компанията поставянето на ограничителните системи на виадуктите по магистрала „Хемус“ в Софийска област, който бяха ремонтирани през последните години, каза изпълнителният директор на дружеството Георги Златев пред Mediapool.

През последните няколко години компанията изпълняваше близо половината от общия обем, възлаган за мантинели в страната. През 2018 г. пернишката фирма беше избрана за доставчик на 50% от ограничителните системи за Лот 3.3 на магистрала „Струма“, а през 2019 г.постави ограничителните системи на участъка между Ябланица и пътен възел „Боаза“ на магистрала „Хемус“. Компанията работи и по поставяне на мантинелите на магистрала „Европа“ (София – Калотина).

„КМВ системи за пътна сигурност“ е основана през 2014г., като специализирано дружество за производство, доставка и монтаж на метални съоръжения за пътна безопасност. Фирмата е наследник на „Колхида“, която има традиции в производството на горещо поцинковани метални конструкции и стоманени предпазни огради. Производствената база на дружеството е в Перник. Дружеството си партнира с един от лидерите в Европа в областта на ограничителните системи за пътища – Volkmann & Rossbach.

Коментари

коментара