Перничани още не могат да разберат, че живеят в 21-ви век и че асфалтът не е научна фантастика

Жители на пернишкия квартал „Каменина“ в готовност за протестни действия заради проблемни улици. Хора с увреждания, живеещи там са оставени без достъп извън домовете си, линейки не успяват да стигнат до адресите. Семействата не успяват да стигнат до къщите си и със собствените си автомобили, не смеят да пуснат и децата си да играят навън.

Въпреки многократните сигнали през годините и дадените им обещания, до момента няма никакъв резултат.

Перничани, живеещи на улиците още не могат да разберат, че живеят в 21-ви век и че асфалтът не е научна фантастика. А в същото време плащат данъци като за улица, коментират живущите пред пернишкия канал Струма.

„Миналата седмица в голямата буря майка ми си счупи крака по тази улица, оставиха я в „Пирогов“, поставиха й два импланта, за които сме дали 1300лв. Заради нея избиваме отпред една порта, за да можем да я караме с инвалидната количка, което ни струва 600лв. Излишен разход, но няма как по този път да бъде свалена инвалидна количка“, разказва перничанка.

Тя допълва, че има съседско детенце на три години, което също се придвижва по въпросния път, а наскоро и то е с ожулени колене, тъй като е паднало на три пъти докато върви по чакълените камъчета.

На ул. „Градище“ е същата трагедия. Там живят около 30 семейства, които нямат и канализация.

„Всичко мирише, не може да се живее тука“, коментират съседи пред пернишката телевизия.
Хората казват, че всичко те си правят, за да могат да създадат проходими условия до домовете си, включително и канализацията, плащат за багер да им изравнява улицата.

Те се оплакват, че освен, че не могат да се качват с колите си, не може да се качи до тях и Бърза помощ.

„При едни дъжд стана мазало“.

„Мъжа ми е с инсулт, една линейка не може да се качи нагоре. Децата са на работа, аз не мога да го сваля надолу по улицата„, жалва се перничанка.

„Не ме питайте зимата как слизам по този път, имам вече страхова невроза“, разказва неволите си друга жена.

Към момента жиителите на квартала са подавали множество жалби през годините да им бъде оправен пътя, но освен обещания нищо друго не са получавали. А с всяка година инфраструктурата все повече се руши.

Някои от жителите имат и друго обяснение защо улицата им не се е оправила досега:

„Тук живеем хора от малцинството, за това не се прави нищо за нас. От другата страна улицата беше по-зле и от тази, там живеят няколко семейства българи, там се направи улицата. На нас не ни обръщат внимание“.

„Надеждата ни е в господин Владимиров, ако направи нещо. Дотук сме имали само обещания„, споделят жените. Те допълниха, че кметът Владимиров е информиран, знае за ситуацията и лично е идвал да види улицата.

„Над нас живее момче пълен инвалид, той слиза само с кола“, допълва я комшийка.

Хората са гневни от безхаберието на институциите вече 30 години и търпението им се изчерпва. Решили са и този път ако проблемът не се реши и не заживеят като нормални граждани на общината да блокират пътя на протест.

От общината съобщиха, че са запознати със случая и имат намерение той да бъде решен. Но за подмяна на стария компрометиран водопровод и за изграждането на улиците са необходими много средства. Затова ще бъде направено предложение те да бъдат включени в капиталовите разходи за проектиране за следващата 2022 година. Решението трябва да бъде одобрено от Общинския съвет на Перник.

Коментари

коментара