Зам.кметът на Перник Стефан Кръстев: Пътят на мощите на Свети Иван Рилски може да стане българския „Камино“

На всяко място, където са престоявали мощите на Иван Рилски, ако не са били в църква или манастир, е построяван храм. Това каза заместник кметът Стефан Кръстев по време на основаването на регионално дружество в Перник към Националния комитет „Свети Иван Рилски”.

Според Кръстев „от векове Св. Иван Рилски е почитан като небесен застъпник на нашия народ и държава. Рилският чудотворец е закрилник и на Перник и съвсем естествено е регионален комитет да бъде основан и тук, в града, който го почитаме като свой небесен покровител“.

“Мощите на Св. Иван Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом (Унгария), Търново, за да бъдат върнати по-късно в Рилския манастир. На всяко място, където са престоявали те, ако не са били в църква или манастир, е построяван храм. Пътят на мощите на покровителя на нашия народ е броеница от културни паметници, съществуващи или позагаснали огнища на духовност и святост. Защо заедно да не го превърнем в българския „Камино“. Това е идея, по която можем да работим заедно”, добави още Кръстев.

На сбирката, която се състоя в Художествена галерия „Любен Гайдаров“ в Двореца на културата беше представена и книгата “Аз, грешният Иван” от Николай Светлев.

Книгата е „апокрифно житие на Рилския чудотворец, което разкрива белите петна в земната му биография и легендарните подвизи на светеца, според запазеното в народната памет“, каза авторът.

На събитието присъстваха писателката Здравка Евтимова, която представи книгата, както и председателят на НК „Свети Иван Рилски” Христина Бързанова и председателят на дружеството на българските писатели фантасти Атанас П. Славов.
Атмосферата бе допълнена с виртуозните изпълнения на роял, представени от композиторът от Националната опера маестро Валентин Стамов.

Събитието се организира от Община Перник и Националният комитет „Свети Иван Рилски” и е посветено на празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

 

 

 

 

Коментари

коментара