Тъжна вест: Почина сатирикът от Перник Димитър Бежански

На 67 години си отиде писателят сатирик – един от „Тримата глупаци“ – Димитър Бежански, предаде БНР.

Роден е на 28 юли 1953 г. на запад, както се шегува – в пернишкото село Дивля, което е близо до границата със Сърбия. Основното си образование също придобива на запад – в Перник, а висшето в Софийския университет, понеже по онова време в Перник университет все още няма.

След като завършва българска филология, работи в различни вестници и списания, след което заедно с карикатуриста и аниматор Доньо Донев и хумориста Виктор Самуилов създават култовия вестник „Тримата глупаци“, а Донев, който е създателят и на едноименния анимационен филм го удостоява със званието „Пълен глупак“.

С Донев, Самуилов и Манол Манов издават след това и списание „Фрас“.

Бежански и един от основните автори на хумористичното предаване по БНТ „Клуб НЛО“ с актьорите Павел Попандов, Велко Кънев и Георги Мамалев. Стои също така зад множество други радио и тв сценарии.

С уникално чувство за хумор, млад дух и усмивка той се шегуваше, че дълги години работи като щатен лицензиран глупак и си пожелаваше да не поумнява.

Дълги години работи в Българското национално радио, програма „Христо Ботев“, редакция „Хумор и сатира“ и води предаването „И рибар съм, и ловец съм“. Един от авторите на „Дядовата ръкавичка“ и кабаре „Фата Моргана“, един от водещите на „Заедно след полунощ“.

Димитър Бежански е автор и на хумористичните книги „Търся французойка“, „Грешница в полумрака“ и „Ум патки пасе“ (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев).

Лауреат е на наградите „Сребърен МладЕж“, „Златен верблюд“ и „Златен Мирон“.

Казваше, че най-ценната му награда е тази, която все още не е получил.

Поклон пред паметта му!

Коментари

коментара