Съдят младеж за незаконно държане на културни ценности и нанасяне на телесни повреди на полицаи

Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 131, ал. 2, вр. чл. 130, ал. 1, по чл. 278, ал. 6, по чл. 278а, ал. 1 и по чл. 339, ал. 1, от НК.

През м. юни 2019 г. в СДВР постъпил сигнал за лице, което предлага за продажба движими културни ценности. В хода на проверката по случая продавачът им бил установен – 21-годишният И.Б.

С разрешение на съда били предприети действия по претърсване и изземване на обитаваните от него адреси в гр. София, гр. Панагюрище и гр. Перник.

На 09.07.2019 г. била проведена специализирана полицейска операция в обитаваното от И.Б. жилище в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.

В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер, м. „Колт“, представляващ движима културна ценност. Такова качество имат и откритите на място фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

Вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия, били установени и на адреса в гр. Панагюрище – пушка м. „Крнка“, с монтиран адаптер и поставен боеприпас, тип „Калашников“, еднозарядни пистолети, пушка, м. „Пийбоди – Мартини“, саби.

Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Коментари

коментара