Честита баба Марта! Перник с най-пищна мартенска украса, Трън е като в приказка – СНИМКИ

Честита баба Марта, перничани. Днес е 1-ви март – празникът , в  който всеки българин може да се разпознае по червения и бял конец на ръката или ревера си. Българска традиция, която от векове се предава от баби на внуци. От днес, през целия месец март ще носим мартенички за здраве и ще подаряваме такива. 

По повод празника пернишките общини се подготвиха подобаващо, като не само хорта, но и градовете бяха украсени с мартеници. Такава красота радва окото не само на нас, българите, но е атрактивна и впечатляваща и за чужденците, които тепърва се запознават с нашия обичай.

Най-пищна е украсата в Община Перник, където миналата седмица центърът на града стана бяло-червен. А перничани се заснеха в аванс до Пижо и Пенда.

Но Община Трън може също да се мери по красота! В центъра на пограничната община се чувстваш като в приказка сред дръвчета украсени в мартенички. Институции от Трън са дали всичко от себе си и са украсили по едно дръвче. Сред украсата можете да забележите дървените табели с името на училището и детската градина в Трън. Видно от снимките, вълшебно е да се разходиш в Трън. Така че не е зле да го направите в някой слънчев уикенд:

В Община Радомир пък хората си направиха мартенско настроение, като украсиха пред блока, в който живеят.

Радостина Рангелова от Радомир пише в групата на радомирци: „Браво на прекрасните хора,които не спират да се грижат за красотата пред този блок.Това нещо аз лично няма как да го подмина. Нещо уникално на фона на цялата сивота,която ни залива. България е жива“

Най-големият пернишки квартал „Изток“ също посреща с мартеници жители и гости. Традиционно е украсено кръговото в началото на квартала и ул. „Ленински проспект“, където са поставени голяма подкова за здраве с детелинка и декоративен щъркел.

В Община Брезник няма мартенска украса. Поне от страна на Общината.

Честит празник и бъдете здрави!

Коментари

коментара