В Перник 2020 година премина под знака на инфраструктурното обновяване

В Перник 2020 година премина под знака на инфраструктурното обновяване, коментира пред БТА заместник-кметът на общината Стефан Кръстев. Подменени са 56 км от занемарената от десетилетия водопроводна мрежа.

„Никога в историята на Перник от полагането на водопровода не са сменяни толкова километри тръби. Заедно с планираните следващата година ремонти се очаква Перник да бъде градът с най-обновената водопроводна мрежа в страната“, прогнозира Кръстев.

Отиващата си година започна трудно за перничани – питейният водоизточник – язовир „Студена“, бе на крачка от мъртвия си обем, а вероятността по улиците на града да тръгнат водоноски – напълно реална. Притокът в язовира бе нисък – около 80-100 л/сек и обемът му бе стигнал до критичните 3 370 000 куб. м.

Протести на граждани, арести и оставки съпътстваха водната криза. От нея бяха засегнати над 100 000 души. С благосклонността на природата и изграждане на аварийна връзка със София проблемът бе решен. Посредством новия довеждащ водопровод и резервоар „Мало Бучино“ от сборните деривации на язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“ бяха прехвърлени 300 л/сек. към Перник. Така перничани получиха по 0,780 млн. куб.м месечно софийска вода. Новото съоръжение позволи да бъде ограничено водовземането от язовир „Студена“ с цел акумулиране на свеж ресурс.

В края на юни водният режим падна. Отново потекоха чешмите в 11 населени места в общината – градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

С отпуснатите от правителството 35 млн. лв. започна мащабен ремонт на остарялата водопроводна мрежа, по която се губеше над 70 процента от водата. За първи път в града се приложи полагане на водопровод по безизкопна технология със специализирана техника тип „къртица“. Тя проправи път на високоустойчивите тръби под земята, без да се разкопават тротоари и пътни платна. Това минимизира реорганизацията на автомобилния трафик и спести неудобства за пешеходците и живущите в съответния район. Реконструкцията бе осъществена от три фирми, които според кмета Станислав Владимиров са най-добрите в сектора. В последните месеци разходът на вода от язовир „Студена“ намаля с около 100 л/сек., уточнява „В и К“. Това се дължи основно на подменени водопроводи и извършени аварийни ремонти, според специалисти на водоснабдителното дружество.

Сега в язовир „Студена“ има 21 млн. куб.м вода, при максимален обем 25 млн. куб.м.
Заради водната криза бе отложен и международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което е прецедент, припомни Кръстев.

Ситуацията роди и много вицове, като например този, че в Перник животът е това, което се случва, докато чакаш да дойде водата, или че Голфовете за Перник вече ще се произвеждат без водна помпа и т.н.

„Водната криза направи перничани доста дисциплинирани и сплотени. Лошото е, че когато бяхме към финала й, ни сполетя новата глобална криза с пандемията от коронавирус“, коментира още Кръстев. С решение на Общинския съвет от плащане на наемни вноски бяха освободени всички наематели на общински имоти и площи, засегнати от ограничителните заповеди. От такси бяха освободени децата в детските градини и ясли. В същото време заемите на община Перник бяха стопени с около 11 млн. лв.“, похвали се Стефан Кръстев.

Въпреки пандемията бяха направени текущи ремонти за около 500 000 лв., посочи заместник-кметът Мирослав Стоицев. Миньорският град придобива все по-приветлив вид, радват се жителите му. Коритото на Струма в центъра на Перник е почистено и оградено, ремонтирани са два моста над реката, обновена е централната градска част.

Догодина предстои реализация на редица проекти със собствено и с европейско финансиране, посочи кметът Станислав Владимиров. Сред тях са обновяване на емблематичния за Перник Дворец на културата, ремонт на мемориалния комплекс, изграждане на младежки център. Със собствени средства ще продължи подмяната на водопровода и частично на канализацията. Предстои завършването и на един също европейски проект за подобряване качеството на транспорта, с осигуряването на 13 газови автобуса. Освен тях ще има и пет нови електрически автобуса. В плановете за 2021 г. е и изграждане на кръгово кръстовище на другия вход на Перник в кв. „Димова махала“. След година – две Перник ще има доста по-различен облик, обещава Владимиров.

Според него Перник може да бъде добър и уютен дом за живеене, също и благоприятна перспектива за работно място. Кметът увери, че в спешен порядък ще бъдат направени стъпки за привличане на големи стопански единици на територията на общината. По думите му и в момента има огромен интерес към инвестиции в жилищното строителство. „Нашият град е дал много на държавата, дълги години е осигурявал голяма част от брутния вътрешен продукт. Убеден към, че в тази посока Перник ще продължава да се развива“, категоричен е кметът.

Според Владимиров градът продължава да е притегателна сила за вътрешната миграция в страната. До голяма степен хора от Северна, от Югоизточна България, насочили се към София виждат, че цените за тях там са непосилни и поглеждат все повече към Перник. Това е огромна възможност за града и неговото развитие, за увеличаването му като население, смята кметът.

Източник: БТА

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply