COVID-19: Министър, свещеник и лекари – първите ваксинирани срещу COVID-19

Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9:59 ч. тази сутрин в болница „Св. Анна“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

Втори беше ваксиниран веднага след него представител на Българската православна църква, като подкрепа за ваксините. В Бургас започна ваксинирането също, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ген. Мутафчийски във ВМА каза, че е изминала една тежка година. Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки, каза ген. Мутафчийски.

80 души ще се ваксинират днес във ВМА, съобщи ген.Мутафчийски. Първите 15 души са знакови лица за ВМА – проф. Владов, проф. Салтиров, проф. Кацаров. 20 медицински сестри, 17 санитари и всички останали, които искат да се ваксинират са лекари. Това е първата вълна медицински лица, които ще се ваксинират във ВМА, каза още ген. Мутафчийски.

Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме на COVID 19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Проф. Асен Балтов, директорът на Пирогов, също бе ваксиниран малко след 10 ч. Продължава и ваксинацията в Бургас и Пловдив на медицински лица.

Аз съм изкарал ковид, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали ковид, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината, заяви д-р Асен Балтов. Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи още д-р Балтов.

 

Коментари

коментара