Подмяната на водопровода в Перник икономиса досега на язовир „Студена“ 100 л/сек.

Все още не е приключила подмяната на водопреносната мрежа в Перник, но резултатите вече са на лице. По думите на шефа на ВиК  Борислав Иванов до момента подменения водопровод в града е спестил на язовир „Студена“ вода от 100 литра в секунда.

Така, отчитаният ежедневно разход от язовира е намалял с над 100 л/сек и към момента е 550 литра. Очаква се с приключването на ремонтните дейности по водопреносната мрежа, разходът да падне още повече. Иванов е категоричен, че няма място за опасения да се повтори ситуацията от миналата година, когато цял град бе на прага на хуманитарна криза заради критично ниските нива на язовир „Студена“. Тогава, в зима и с коронавирус, перничани бяха принудени да изтърпяват и строг воден режим.

Заради кризата моментално бе преустановено водоподаването на язовира към промишленото предприятие Стомана и Топлофикация – Перник. Днес министърът на водите Емил Димитров официално разреши на Стомана отново да ползва от язовира вода за промишлени нужди. По-рано такова разрешение получи и ТЕЦ-а на Перник.