Археолози откриха нови останки от динозаври, праистрически костенурки и др. в Трънско

Снимка: Исторически музей

Приключи Третата палеонтологическа експедиция до находището на къснокредна гръбначна фауна край град Трън.

Научният екип, изследващ находището включва учени и специалисти от Националния природонаучен музей при БАН, Геологическия институт „Страшимир Димитров“ при БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от Регионалния исторически музей.

По време на шестдневната теренна работа палеонтолозите откриха нови останки от нептичи динозаври, множество костни фрагменти от черупките на костенурки и няколко зъба на различни животни. Новооткритите вкаменелости вече са добавени към фосилния материал, събран при предходните две експедиции, който в момента е в процес на проучване и описване.

Снимка: Исторически музей

Освен костните останки, учените откриха и известно количество кехлибар, който ще бъде проучен за присъствието на уловени във вътрешността му насекоми.

Съществен успех на проведената теренна работа беше откриването на вкаменелости от гръбначни животни в седиментни пластове, които да този момент не предполагаха присъствието на подобни фосилни останки в тях. Това дава основания на палеонтолозите да се надяват на още нови находки при следващи експедиции.

Екипът се надява да представи обобщаващи данни за първите три години работа в находището край град Трън на научна конференция през идните месеци.

Снимка: Исторически музей

Проведените тази година разкопки са финансирани от Националния природонаучен музей при БАН и от фондация „Карол Знание“ чрез докторантска стипендия на Владимир Николов, докторант на музея.

Екипът (от ляво на дясно): доц. д-р Николай Симов (НПМ-БАН), проф. д-р Николай Спасов (НПМ-БАН), доц. д-р Марлена Янева (ГИ-БАН), Ралица Коньовска (НПМ-БАН), гл. ас. д-р Латинка Христова (НПМ-БАН; ръководител на проекта) и Владимир Николов (НПМ-БАН)
Открита in situ дълга кост от един от крайниците на растителнояден динозавър. Частично запазена кост на едро гръбначно животно.

Коментари

коментара