Строеж на вилно селище в Трънско стартира с нарушения и предписания от РИОСВ

Снимка:zapadno.com

Строежът на вилното селище в трънското село Главановци стартира. Въпреки че дейностите са на ниво начален етап вече има издадено предписание за отстраняване на нарушение.

През месец юли експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили извънредна проверка по подадена жалба за строителни дейности в частен имот, представляващ ливада в землището на Главановци. В поземления имот, който е с начин на трайно ползване „пасище“, в южната му част срещу терен, собственост на фирма „Сабрина“, отреден за ваканционно селище, са изградени частично канавка и черен път. В тази част на пасището тревната растителност е унищожена, уточниха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София, която отскоро е престуктурирана и обхваща и територията на област Перник.

Екоинспекцията е извършила и друга планова проверка на инвестиционното предложение „Изграждане на ваканционен комплекс“ в землището на Главановци. От нея е констатирано, че е започнато осъществяването на инвестиционното предложение, което е на етап на строителство. Дадено е едно предписание на дружеството, което трябва да извърши възстановяване на нарушените терени, включително канавки и почистване на циментови блокчета, разположени в съседен имот с начин на трайно ползване „пасище“ в срок до 31 юли 2020 година с отговорник „Сабрина“ ООД, отбелязаха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

Най-мащабното инвестиционно предложение в сферата на туризма в Трънско първоначално предвиждаше изграждане на път с широчина 4 метра, свързващ Главановци с вилното селище, както и 150 къщички, всяка от които с разгърната застроена площ до 250 квадратни метра. През 2018 година инвеститорът на бъдещото вилно селище край село Главановци намали наполовина броят на къщите – от 150 на 70. Тогава предстоеше главният архитект на Община Трън да издаде виза за проектиране.

През 2019 година пък в сайт за покупко-продажба на имоти се появи обява за продажба на парцела с цялостния проект за вилното селище, пише сайтът Zapadno.com.

Коментари

коментара