Кметът Пламен Алексиев: Досега мълчахме, сега си искаме водата! Станция „Крепец“ е създадена за нуждите на Радомир, помпим и за Батановци. Не ползваме вода от 24 водоизточника – това са измислици

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев опроверга официалното съобщение на Министреството на околната среда и водите относно проблема с водата на радомирци. По думите му, твърденията, че Радомир тегли вода от язовир „Студена“ са напълно несъстоятелни, пълни измислици били и твърденията, че радомирска община черпела вода от други 24 източника, освен от „Сиреняците“ в Стефаново и „Опалово“ в село Друган.

В интервю за вестник „Телеграф“ кметът Пламен Алексиев обяснява защо това е така и откъде идва проблемът с водата на Радомир.

– На практика проблемът с водата на Перник няма как да не се мултиплицира в Радомир. Ще ви кажа защо. Защото ние сме едно ВиК, но нашите водоснабдителни системи нямат нищо общо. За съжаление политиката на Перник и на областната администрация и министрерствата е такава – да настройват гражданите. Ние доста мълчахме, защото в Перник беше катастрофално положението – бяха стигнали до мангановото дъно на язовира. Сега обаче може да стане така, че не дай си Боже, да изпуснат водата в р. Струма. Защото сега язовирът е на границите на възможностите с тези кубатури, които може да поеме като язовир. На практика от месец ноември е прекъсната водата за град Радомир, която е от водохранилище „Врелото“ – помпена станция „Крепец“.
Това съоръжение е построено само за нуждите на град Радомир от заводите за тежко машиностроене. То няма нищо общо с водата от язовир „Студена“. Тези писаници, че ние теглим вода от язовир „Студена“, са абсолютно несъстоятелни. Няма такова нещо. Тази вода никога не е влизала в язовир „Студена“. Тръба имаше само към Радомир. Тази висока зона Радомир минава през Радомир, снабдява с вода също и град Батановци, пречиствателната станция и махала „Алексиеви“, махала „Арбанас“ и село Копаница. Тази вода, която я спряха през ноември ограничи водоползването на потребителите в Радомир. 

Тя беше насочена през язовир „Студена“?

Памен Алексиев: – Да, но я прнасочиха в дерето, а не по тръба. Като разкопаха и пратически прекъснаха тръбата, водата отива в дерето и действително се влива в язовир „Студена“. Това беше, за да се отпуши напрежението тогава. Аз им го прощавам това, но сега дойде друго време. Ние досега мълчахме, но сега си искаме водата, защото Радомир е на практика без резервен водоизточник. Това е резервен източник, който ние ползвахме само през лятото. Защото този водоизточник е от недрата на Витоша. Водата от него пролет и есен е мътна и не става за пиене. Ние нямаме като Перник пречиствателни станции. Сега ползваме вода от два водоизточника – „Сиреняците“ в село Стефаново и “ Опалово“ в село Друган. Всички други твръдения, че имаме още 24 източника, са абсолютни измислици. Нали си представяте, че трудно ще спите спокойно ако ползвате вода на помпи от 13 и 15 км. довеждащи водопроводи. При едно спиране на енергосистемата (а такива неща се случват – има аварии от регионален и национален характер), ние спираме да помпаме вода. Няма резервоари, нямаме нищо, което да акумулира и да захранва нашите граждани.

Сега не стига, че не ползваме резервния си източник, но ние в момента изпомпваме и вода за град Батановци. Хората там не са виновни и не можем да ги оставим без вода. Но това създава изключително много затруднения. От месец ноември имаме въведен воден режим в Радомир – в най-големия жилищен комплекс „Арката“ и в квартал „Върба“ и сега имаме и в кв. „Пчелински“ и кв. „Гърляница“.

Кой трябва да даде разрешение да се ползва станция „Крепец“?

-Разрешението за водоползване се взима от Басейнова дирекция и от ВиК дружеството. По предложение на ВиК дружеството ние кметовете се съгласяваме и налагаме воден режим. На практика разрешението трябва да дойде от Министреството на водите и главно от Басейнова дирекция. Басейнова дирекция се подчинява сляпо на МОСВ и на министъра и без тях те няма да дадат разрешение. Пишат се недомислици, че сме имали 24 водоизточника. Нали си представяте, че хората нямат вода и това няма да го направим нарочно и да е някаква постановка.

Директорът на ВиК Перник все пак изрази становище във ваша подкрепа водата от станция „Крепец“ да се пусне“

– Той е преценил, че в момента има резервен водоизточник в Перник , пълен е язовирът и не е необходимо тези съвсем малки литри, които идват от „Врелото“ да отиват там. Още повече, че не знам кой разреши, предполагам МОСВ, на едни пещерняци да взривяват в пещерите уж да намерят повече вода за язовир „Студена“, а те нанесоха непоправими щети. Сега, в нашите водочерпатели, които са ниско долу, водата намалява.

Беше споменато, че водата, която Радомир ползва за една година, Перник я изразходва за две седмици. 

– Подобни са съотношенията. Ние сме 6 пъти по-малки като население от Перник. Тук обаче има една уловка – не се знае колко е населението на Радомир. Защото в Радомир пребивават примерно 15 хиляди софиянци, които пътуват почти всеки ден до София. Те не се регистрират в общината. Искат да ползват вода, отопление, осветление, пътища, но никой не се регистрира в Радомир. Сега в началото на пандемията, когато бяха въведени контролни пунктове, за четири дни се регистрираха по настоящ адрес 2500 души. След това пуснах заповед и забраних да се регистрарт. Никой не знае колко живеят тук. Като дойде събота и неделя тук се изливат хора, започва масово изхвърляне на боклуци, които не са предвидени в договора за сметоизвозване, ползва се вода, поливане, басейни и т.н. Имаме 32 населени места в общината с 39 600 водомера, а иначе официално се водим 18 960 жители. Затова аз имам съмнения колко хора живеят тук.