Започват мащабни проверки по заведенията в Перник

Започват мащабни проверки по заведенията в Перник, които отвориха врати след отмяна на извънредното положение и заплахата от коронавирус.

Инспекция по труда, Прокуратура, РЗИ и Агенцията по храните ще проверяват обектите и дали се спазват всички законови и противоепидемични мерки.

Ще се следи дали се спазва социална дистанция, дали сервитьорите сервират с предпазни маски, хгиената, както и дали служителите са на трудов договор. Ще се гледа и спазването на работното време.

Според инспекторите много хора след  обявяването на извънредното положение са отишли в Бюрото по труда. Затова има вариант хората да са хем записани като безработни, хем да работят нерегламентирано. Има вариант и да са сключени договори за непълно работно време, а да се работи в пълно работно време.

От Инспекцията по труда съобщиха, че хората няма да загубят обезщетението си за безработица само ако са наети в селското стопанство, съобщиха пред телевизия Кракра. Вече има и искания за разрешение за работа на непълнолетни лица, като процедурата е максимално улеснена, съобщиха още от Инспекцията.

Фирми в сферата на производството, които възобновяват работа след отмяна на извънредното положение също ще бъдат проверявани, основно за това дали са изготвили оценка на риска за работа в пандемична обстановка. Важното тук е, че ако работника не е бил в продължение на 45 дни на работа трябва задължително да му се проведе извънреден инструктаж.