Показаха намерените вещи на Боян Петров

Спасителният екип показа вещите на българския алпинист Боян Петров, които шерпите и китайските алпинисти откриха в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите.

На официалната фейсбук страница на Dream Wanderlust, както и на хеликоптерната компания Simrik Air бяха публикувани снимки на тениската и медицинския комплект на 45-годишния българин, който изчезна безследно на 3 май при атака на върха. В комплекта има инсулин и енергийни гелове. Това са единствените следи от Боян Петров, открити по време на безпрецедентната спасителна операция, която бе прекратена вчера.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Министерството на вътрешните работи на Непал, които координираха в цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности за разрешаването на летене. Специално бихме искали да благодарим на двамата българи – Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални. Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия. Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров„, написаха от хеликоптерната компания.

 В интервю за БНР Деян Петков, който организираше експедициите на българския алпинист, заяви, че екипът му тепърва ще търси отговорите.

Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща. Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно. …Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника„, допълни Петков.

Той бе категоричен, че въпреки малкото информация за Шиша Пангма, двамата с Боян много подробно са разгледали маршрута.

„Това са места, на които много малко хора ходят. Те обикновено дават информация за тях след месеци, тя не винаги е точна. На място той се информира какво се случва. Хората там, шерпите, маршрута до лагер 1,2 – това са нещата, които обуславят как той ще продължи нататък. Искаме да разберем дали Боян е бил на върха“, каза още Петков и добави:

Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно на ум за изкачването на Боян“.

Източник: Dir.bg