Мега земетресение удари Италия в район с българи

Силно земетресение с магнитуд 6,6 разтърси Централна и Южна Италия след седмица на трусове, които оставиха без покрив хиляди хора.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център определи магнитуд от 6,6 или 6,5 с епицентър на 132 километра североизточно от Рим и на 67 километра източно от Перуджа.

Епицентърът на днешния силен трус в Италия е бил край градчето Норча в централната част на страната – същият район, който бе разтърсен в сряда, когато хиляди местни жители останаха без подслон.Земетресението е било усетено в Рим. Няма данни за жертви и щети.Italy
Същият район бе разтърсен от мощно земетресение през август. Тогава загинаха близо 300 души.Два труса с магнитуд 5,4 и 5,9 бяха регистрирани на 26 октомври в централната част на Апенините в района между градовете Перуджа и Мачерата (на границата между областите Марке и Умбрия) и оттогава в района постоянно се усещат вторични трусове, достигащи магнитуд 5,0.

В резултат близо 4000 души в 15 населени места останаха без покрив в областта Марке, която сериозно пострада от природната стихия.

„На този етап на развитие все още се оценяват разрушенията, но те не са никак малко. Те идват само дни след предишните разрушения. Епицентърът е същия, както и предишния път. Това е най-силното земетресение в този район от много години“. Това каза посланикът на България в Рим Марин Райков в ефира на bTV относно ситуацията след силния трус, ударил страната преди минути. „Най-силно са засегнатите градове са пак същите. Има градчета, в които 90% от къщите са понесли силни щети. Този оът обаче труса се усети мното силно и в Рим“, добави посланик Райков.

6.6 magnitude earthquake hits central Italy

„В този район има българи, но те не са голяма бройка. Опитваме се в момента да изясним, дали има засегнати. На този етап нямаме информация за ранени българи. Районът обаче е отцепен“, съобщи още дипломатът.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply