Защо клоуните винаги са тъжни?

Защо клоуните винаги са тъжни?

Комедиантите и комедийните артисти са наши любимци. Те ни карат да се смеем, но хуморът им има и тъмна страна. Документирано е, че звезди като Робин Уилямс, Джим Кери или Уди Алън са страдали от депресия или биполярни разстройства, понякога с фатални ефекти, пише Мегавселена. Разбира се, не всички комедианти са депресирани, не повече отколкото са да кажем поетите или музикантите, но изглежда има връзка между начина, по който се изразяват емоциите и едно по-тъмно ядро на отчаяние.

За да се смееш истински, трябва да можеш да вземеш болката си и да играеш с нея – Чарли Чаплин.

 

Каква е връзката между хумора и депресията и как да помогнем на най-забавните си приятели? Хуморът има няколко психологически ползи, но някои от тях идват с обратна тъмна страна.

  1. Да сме забавни и смешни ни помага да се впишем

Тихото момче в клас, което няма приятели пуска невероятен майтап и внезапно се превръща в център на вниманието. То продължава да кара хората да се смеят и намира своето място под слънцето. Това му дава усещане за принадлежност, което не е преживявал никога преди това. Обратната страна на медала е, че това се превръща в толкова силна черта на характера му, че за него е невъзможно да разкрие истинските си чувства, не може да поиска помощ, когато му трябва. Освен това се тревожи, че по-малко смешната му „половина“ може да бъде отхвърлена.

 

  1. Да сме смешни маскира болката ни

Хуморът може да се използва като маска, която предпазва и двете страни – този който я носи и онези около него – от болката под повърхността. Хуморът може да бъде защитен механизъм, предпазвайки комедианта от нахлуването на други хора в личното им пространство и убеждавайки го, че всичко е наред. Когато използваме хумора по този начин ние всъщност избягваме необходимостта от среща с болката и депресията под повърхността.

  1. Да сме забавни може да ни отклони от това, което трябва да правим

Да караш другите да се смеят е приятно усещане и така може да дава моменти на облекчение от вътрешните ти болки. Когато фокусът е обърнат навън, можеш да избегнеш болката от обръщането навътре и така хуморът предлага бягство от вътрешните проблеми. Използването на хумора по този начин може да е дисфункционално, защото отбягва вглеждането към корените, които причиняват болката и депресията.

Хуморът не винаги се използва по дисфункционален начин, напротив, има много позитивни физични и психични ползи.

  1. Хуморът ни помага да сме по-малко самотни

Когато тълпата се смее на комедийния артист има чувство за споделена история: да, чувствам се по този начин и не знаех, че и други са се чувствали така. Това помага и на двете страни, и на комедианта, и на аудиторията, да чувстват принадлежност.

  1. Хуморът воюва със страха

Променяйки перспективата, хуморът се бори с нещата, от които се страхуваме като ги изважда на светло. Това ни кара да се чувстваме по-готови да се справим с тях. Когато погледнем на страховете си по този нов начин, те изглеждат по-леки, може би дори нелепи. Това е причината хуморът да има тъмен елемент: ако можем да се смеем на трудните неща в живота, можем и да се освободим от страха и да се чувстваме по-способни да се справим.

  1. Хуморът редуцира болката

В някои болници е обичайна практика след хирургична намеса и при прием на лекарства срещу болка пациентите да бъдат облекчавани чрез смях, защото е доказано, че изпитват по-ниски нива на болка от други, които не получават подобни стимули.

  1. Хуморът укрепва имунната система

През 2006 г. изследване водено от Лий Бърк и Станли А. Тан от калифорнийския Университет Лома Линда, открива, че човешкият хормон на растежа, който допринася за имунната система, се повишил с 87% у доброволците, които са гледали хумористично видео.

  1. Хуморът намалява стреса

Смехът активира парасимпатиковата нервна система, обратното на „бий се или бягай“ състояние на ума, в което се намираме, когато сме под стрес. Освобождават се неврохормони като ендорфини, които релаксират тялото.

Така че хуморът носи съществени ползи за здравето и благосъстоянието ни, но понякога се използва като средство за бягство от справянето с по-дълбоки емоционални проблеми. Наслаждавай се на смеха, винаги когато можеш, за по-малко стрес и по-добра имунна система. Дръж под око обаче, най-смешните и забавни хора около себе си, увери се, че те знаят, че могат да споделят с теб по-дълбоките чувства, които се крият зад комедийната им маска.

Източник: Pik

Коментари

коментара