110 000 стари автомобила няма да могат да стъпват в центъра на София

Поне 110 000 стари автомобила няма да могат да стъпват в центъра на София, след като бъдат въведени т.нар. екологични зони.

Това установи „Телеграф“ от данни на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която води регистъра на автомобилите по екологични групи.

Стикер

Според данните на ИААА точно 104 102 автомобила с регистрация в София-град (С, СА, СВ) са получили стикер за първа екокатегория при годишния си технически преглед, извършен досега през 2022 г.

В тази категория влизат колите на дизелово гориво, произведени преди 2002 г., и бензинови от преди 1996 г. Екстраполирайки цифрите на годишна база излиза, че засегнатите МПС ще са над 110 000.

Данните се разминават три пъти с посочените при обсъждането на ефекта от екологичните зони преди гласуването им в Столичния общински съвет. Тогава вносителите посочиха, че забраната ще удари около 38 000 МПС.

Зони

Екологичните зони влизат в сила на 1 декември 2023 г., като ограниченията ще започнат с т.нар. Малък ринг – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и ул. „Опълченска“. Година по-късно в този район вече няма да могат да влизат и колите от втора екологична група – бензинови преди 1998 г. и дизели преди 2007 г.

Ще има и зона Голям ринг, оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“.

Там достъпът на коли първа екокатегория се забранява от 1 декември 2025 г. От декември 2027 година в тази зона няма да могат да влизат и МПС от втора екокатегория.

Електрички

Данните на ИААА сочат, че досега през 2022 г. 5499 автомобила са получили стикер за пета екологична група (около 6000 на годишна база). Тя включва електромобили и хибриди с кабел за зареждане, както и коли на водород. Последните у нас обаче са единици. Почти половината от тези автомобили са с регистрации в София-град – 2664 броя.

Коментари

коментара