19 години от изчезването на Мето Илиенски

Неуспешно покушение пред рибния ресторант „Капитан Кук“ в столицата плаши боса във ВИС Методи Методиев – Мето Илиенски, и ясно показва, че е поръчан, пише Телеграф бг.

Заведението днес е част от известна верига за ресторанти, но пази спомена за бурните години, в които бе любимо място на шефове на групировки със съмнителен бизнес.

Сигнал

В януарски ден на 2003 г. считаният за финансов мозък на ВИС Мето Илиенски излиза с охраната си от „Капитан Кук“. Още на стълбите той е прострелян в дланта от движеща се кола.

Според полицаи килърът се е целел в него, но по щастлива случайност в момента на изстрела Методиев се обръща назад към човек от охраната си и това спасява живота му.

След неуспешното покушение Илиенски си дава сметка, че дори многобройна охрана не може да го спаси, ако е поръчан да бъде убит.

Случайното завъртане на тялото по време на изстрела е само временен шанс.

Въпреки че ресторантът се намира на метри от спешната болница „Пирогов“, Методиев не отива веднага там, а след около половин час. Все пак макар и лека, раната на ръката му е огнестрелна и той търси медицинска помощ. Така полицията разбира за инцидента.

Бул. „Пенчо Славейков“, където се намира заведението, почернява от служители на реда, но следи от наемния убиец не са открити. Счупените стъкла на ресторанта са изчистени, но е открита гилза от единствения куршум.

Никой не е чул изстрела. Методиев и охраната му са разпитани в СДВР, но няма насока кой е посегнал на висаджийския бос.

Илиенски заявява, че не знае защо са го стреляли, както и че няма врагове и причина да бъде убит. Криминалистите са наясно, че той не им съдейства да разплетат престъплението.

По това време тлеят какви ли не вражди и между борческите групировки, и между отделни фигури в подземния свят.

Версии

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е лаконичен, че се работи по няколко версии за  покушението. Едната от тях е, че причината е свързана с конфликти в самата групировка ВИС.

Друга от версиите търси връзка с преразпределение на наркоразпространението. Според антимафиоти половин година по-рано е станало разместване на контрола, ознаменувано със стрелби по едри фигури в бизнеса.

Напрежението уж е било потушено от големите босове, но се предполага, че може да са останали тлеещи огнища.

Разследването на покушението срещу Методиев така и не стига до никъде. Само той и най-близките му може да са предполагали откъде е дошла атаката.

Методиев получава прякора си Илиенски заради стоковия пазар „Илиянци“, който той контролира с емблемата на ВИС. Говори се, че Главния, т.е. боса Георги Илиев, го е подозирал в заделяне от приходите на групировката, но тези слухове не са потвърдени никога от никого.

Безследно

На 27 ноември 2003 г. наемни убийци застрелват кума на Жоро Илиев – Румен Маринов – Нарциса, пред блока му в София.

Около 19 ч. на 29 ноември Мето Илиенски получава телефонно обаждане, докато е в апартамента си в кооперация на бул. „Ал. Пушкин“ в столичния кв. „Павлово“, известна в престъпния свят като Колумбийското посолство.

Според разследващи в този момент той е сам, тъй като е леко настинал, а съпругата и детето му са в дома им на близък адрес.

Методиев излиза сам, без охрана и без телефон. Качва се на тъмно „Ауди“, което поема към кв. Бояна. Хора от ВИС твърдят, че само един човек би могъл да го изкара навън по такъв начин и това е босът Георги Илиев.

Няма кой да го потвърди или отрече. Това е последната следа от 38-годишния Методи Методиев. Говори се, че близкият до него Петър Божилов е знаел с кого е отишъл на среща, но до смъртта си при скандал по време на лов край село Плана през 2012 г. той не продумва нищо за това.

Издирване

Съпругата на Методиев – Яна, го обявява за издирване два дни по-късно. Издирването удря на камък. Една от версиите за изчезването му е, че е подмамен от боса на ВИС Георги Илиев и ликвидиран, тъй като го подозирал за разстрела на кума му Румен Маринов – Нарциса.

Друга версия гласи, че е убит заради провалена наркосделка, а трета – че сам е организирал изчезването си, за да се спаси от екзекуция.

Съпругата му Яна.

 Съпругата му Яна.

Нито една от версиите не е доказана и през 2010 г. съдът официално обявява Методи Златков Методиев за мъртъв, а за негови наследници съпругата му Яна и дъщеря им Мина.

В следващите години се говори, че вдовицата продава част от наследените имоти и активи за милиони, както и че част от имуществото му минава в чужди ръце.  Апартаментът от 200 кв.м в кооперацията на бул. „Ал. Пушкин“ е продаден на известен футболист.

Коментари

коментара