Как се държи хилката за тенис на маса?

В тази статия ще се опитаме да представим различните видове хват, техните предимства и недостатъци, както и спецификите на всеки един от тях.

Защо е толкова важно да държим хилката за тенис на маса правилно?

Очевидно е, че основния инструмент за изразност в тениса на маса е ракетата. Ето защо ако започваме да играем тенис на маса сега е важно да се научим да държим хилката правилно още от първия момент, в който влезем в залата за тенис на маса. Ако се научим да я държим неправилно рискуваме изобщо да не можем да се научим да играем тенис на маса. Ето защо да се научим да държим хилката правилно е от изключително значение. Няма как да се научим да тичаме, ако първо не сме се научили да ходим, нали?

Видове хватове

Има два вида хватове на държане на ракетата за тенис на маса – тенисово държане и писалково държане като и при двата хвата се срещат някои специфики. Тук можете да се запознаете с тях, както и да получите някои ценни съвети за най често срещаните грешки при хващане на ракетата.

Писалковиден хват

Много хора са в заблуда и наричат този вид хват китайски, а всъщност това държане на ракетата е демонстрирано за първи път от европеец – унгарецът Михловац. 

Китайският вариант на писалковото държане на ракетата за тенис на маса е една от двете разновидности на този вид държане. Обикновено ракетите предназначени за китайския писалковиден хват са с малко по-къси дръжки. При този вид държане на хилката палецът и показалецът на ръката обхващат дръжката във формата на клещи. Тук също има три варианта в зависимост от това колко близко до дръжката са разположени пръстите. “Клещите” могат да бъдат малки, средни или големи. Останалите пръсти са разположени върху задната част на хилката леко свити и един върху друг, т.е. Само средният пръст на ръката докосва ракетата. 

Японски писалковиден хват

Ракетите, предназначени за играчи, които предпочитат Японския вариант на писалковото държане, се различават от тези за китайския вариант. Те са леко четвъртити и върху дръжката им е разположено корково прагче. Палецът обхваща прагчето отстрани и отдолу, а показалецът се поставя изправен от другата страна на прагчето. Останалите пръсти се разполагат ветрилообразно от обратната страна на ракетата като всички се докосват до нейната повърхност. При този вид държане на ракетата не е възможно да се играе с обратната страна, защото топката ще се удря в пръстите на ръката.

Европейски хват

Европейският хват или т.нар. тенисово държане на ракетата е най-разпространеният хват. Неслучайно най-добрите майстори на тенис на маса държат ракетата именно така. Тенисовото държане на хилката дава възможност да се изпълняват абсолютно всички удари еднакво добре от двете страни на ракетата. При правилното тенисово държане на ракетата основата на дръжката се поставя по средата на ъгъла сключен между палеца и показалеца на ръката като показалецът е върху гумата на бекхендовата страна. Той трябва да е изправен, за да може изцяло да легне върху хилката в основата на главата. Палецът е поставен от другата страна на ракетата като докосва гумата само с върха си. Ако си хванал ракетата правилно, когато изправиш ръката си, трябва да се получи права линия, т.е. хилката да е като продължение на ръката. Върхът на хилката не бива да сочи нагоре или надолу. 

Как да изберем подходящия за нас хват?

Най-лесния начин е да опитате трите различни видове хват и да почувствате кой от тях ви е най-удобен. Но все пак е хубаво да имате предвид, ч е Европейския хват е най-разпространен в България (около 95% от практикуващите тенис на маса го използват). Така че нашия съвет е да се ориентирате към него. От една страна Европейския хват е най-разпространен, а от друга специалистите смятат, че той дава най-голяма възможност за развитие и изразност в този толкова красив спорт.

Коментари

коментара