Предимства и недостатъци на онлайн банкирането

Предимства и недостатъци на онлайн банкирането – развитие на новите технологии

В днешно време модерните технологии се развиват със светкавични темпове и се предлагат все по-иновативни услуги. Една от най-популярните безсъмнено е методът за дистанционно управление на финанси наречен онлайн банкиране. Чрез него всеки може да прави най-различни ежедневни плащания само с няколко клика – да пазарува от електронни магазини, да заплаща битови сметки, да прави вноски по кредити и т.н. Въпреки удобството на това мобилно банкиране обаче, експертите твърдят, че не може да се има стопроцентово доверие в него.

Плюсове:

Смята се, че основното предимство на отдалеченото мобилно банкиране е удобството. Интернет услугата не изисква посещение на физически офиси (банкови клонове) или банкомати. Не се налага да се чака на дълги опашки и да се попълват ръчно куп документи. С помощта на онлайн банкирането, клиентите на някои банки могат дори да подадат заявка за безлихвен кредит или друг тип заем дистанционно и при одобрение да подпишат документите с електронен подпис. Има още няколко важни предимства на удобното и спестяващо доста време и нерви мобилно банкиране, които си струва да се споменат:

Спестяване на средства

Още едно съществено предимство на онлайн банкирането е, че могат да се спестят средства. Обикновено преводите в клоновете на банките се таксуват по-скъпо от електронната услуга. Например, ако един превод на каса в банката струва 4 лв., то същата онлайн услуга е около 1-2 лв. Ако живеете на по-отдалечено място, ще имате и транспортни разходи за самото посещение на банката, които също ще си спестите с използването на мобилно банкиране.

Денонощен достъп

Друг плюс на онлайн банкирането е, че услугата е достъпна денонощно. Не е нужно клиентите да се съобразяват с работното време на банките. Дистанционното банкиране позволява да се извършват плащания по всяко време на денонощието. И не става въпрос само за онлайн плащанията с дебитни и кредитни карти. Може да се нареди и превод без значение колко е часа, само че той ще бъде обработен на следващия работен ден. Ако сте намерили най-изгодната кредитна карта и вашата банка предлага онлайн банкиране, можете да проверявате и движението по нея по всяко време.

Освен това, благодарение на модерните технологии, не е нужно да ходите до банката, за да кандидатствате за кредит. Можете просто да влезете във вашето електронно банкиране и да подадете запитване за онлайн кредит. Дори и да не е в работно време, служител на банката ще се свърже с вас възможно най-скоро.

Отстъпки и промоции

Повечето банки предлагат разнообразни промоционални оферти на лоялните си клиенти, които използват онлайн банкиране. Тези преференции могат да бъдат най-различни – отстъпки при купуване на стоки на изплащане и пазаруване в определени магазини, томболи с награди, специални условия при кандидатстване за онлайн кредит и др.

Минуси:

Според редица проучвания, има клиенти, които си държат на реалния контакт с банковите служители, въпреки напредването на новите технологии. Следователно, електронното банкиране все пак има някои недостатъци. Ето кои са най-често спряганите:

Възможни сривове

Сред най-съществените минуси на съвременното мобилно банкиране са възможните сривове в системата. Колкото и качествена да изглежда услугата, която използвате, може да бъдете неприятно изненадани точно когато оперирате със сметката си. В такъв случай не ви остава нищо друго освен да изчакате сайтът или приложението на банката да се оправи. Ако транзакцията е спешна, в крайна сметка ще се наложи да посетите физически офис.

Фишинг атаки и измами

Най-голямата заплаха при използването на онлайн мобилно банкиране са така наречените фишинг атаки. Това са опити за кражба на банкова информация. В повечето случаи, измамниците ги създават в такъв вид, че потребителите да се подлъжат и сами да въведат данните си. Почти всички банки предупреждават клиентите си за подобни атаки и им напомнят, че не изпращат такива формуляри.

Липса на доказателства дали е извършена транзакцията

Когато използвате онлайн банкиране няма как да знаете кога точно и дали е извършена вашата транзакция. Може да сте направили това, което се изисква от вас и да сте получили потвърждение, но нямате подробна информация. Например, ако наредите превод в неработен ден, няма как да знаете в колко часа ще се обработи на следващия.

Мобилно банкиране – съвети за защита на личните данни

Финансовите институции, които предлагат мобилно банкиране вземат най-различни мерки за предпазване от злоупотреби. Те предоставят динамични пароли и изпращат съобщения за извършени транзакции. Отделните банки могат да предложат различни методи за удостоверяване на самоличността. Клиентите също трябва да спазват някои правила, за да се предпазят от измами. Не бива да се използва електронно банкиране от устройства, които нямат инсталирана антивирусна система. Трябва да се внимава и къде се съхраняват данните, необходими за достъп до системата. Ако сте достатъчно внимателни, едва ли ще имате някакви проблеми при използването на онлайн банкиране.

Коментари

коментара