ЕСО черпи щедро служителите си за ЧРД на компанията

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) почерпи всичките си близо 4000 служители и ръководството на компанията с по 1700 лева на калпак. Заповедта на изпълнителния директор на държавното предприятие Ангелин Цачев е от 10 януари. А поводът за бонуса е това, че ЕСО празнува рожден ден – компанията навършила 15 години, съобщи ОффНюз.

Дружеството е електропреносният оператор, ангажиран с управлението и стопанисването на електропреносната мрежа високо напрежение у нас. То управлява електропреносната система на страната и осигурява нейното балансирано и качествено функциониране 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

ЕСО е компания в отлично финансово състояние, но съвсем друг въпрос е, че разходите на дружеството се калкулират в цената на тока. А през последните месеци електроенергията за бизнеса е рекордно скъпа, а българските потребители я плащат през джоба си заради поскъпването на редица стоки и услуги. На този фон да се изхарчат милиони за почерпка за рожден ден е меко казано скандално.

Почерпката за рожден ден в ЕСО не е изключение в държавните структури. Преди два дни стана ясно, че за 2021 г. в системата на Националната агенция по приходите (НАП) са били раздадени бонуси на обща стойност над 31.8 млн. лв. Това съобщиха от гражданското движение БОЕЦ, позовавайки се на данни, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Коментари

коментара