Проф. Пенка Петрова оптимист: 2022 година ще е краят на пандемията!

Д-р Георги Миндов: Годината приключва кошмарно, заразените растат

„Годината приключва кошмарно в моята практика. След Коледа лично в моята практика отчитам повишаване на броя на заразените и болните. Тези дни ми звънят или болни пациенти, или за трета бустерна доза ваксина. Имам и починала от Covid – 19 възрастна пациентка, с придружаващи заболявания, което мен ме притеснява много“, съобщи пред БНР д-р Георги Миндов, личен лекар и председател на Софийските общопрактикуващи лекари.

„Трябваше много по-рано да се разреши бустерната доза след третия месец. Сега имам доста записани пациенти за бустер, връщах хора досега, възрастни, които искаха да си поставят третата доза. Сега ще се струпат пациентите, ще трябва да искам допълнителни дози, а аз бях направил други разчети за броя ваксини, които ще ми трябват. Има вече доста повече желаещи“, поясни още д-р Миндов.

Д- р Миндов заяви, че от Националното сдружение на личните лекари чакат МЗ да одобри амбулаторна процедура за извънболнично наблюдение и лечение на пациенти с Covid- 19. Това ще даде възможност за изписване на медикаменти и финансиране за такова лечение на пациенти от страна на общопрактикуващите лекари

По думите му голямото заразяване е станало по Коледа, сега се очаква такова на Нова година и на Йорданов ден може би болниците да се препълнени, допълни д-р Миндов.

„Готвим се за много тежка вълна, но се надяваме това е да е последният щурм с Омикрон и да отмине догодина пандемията“, обобщи личният лекар.

„Очаквам това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа и през месец март 2022 година, когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някакава форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот“, коментира пред националното радио и проф.Пенка Петров, директор на Института по микробиология при БАН.

„Решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с бустерна доза.

Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано население. То се заразява в момента най-силно

Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза“, поясни още проф. Петрова.

Тя допълни, че Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант Омикрон.

Коментари

коментара