СТРАХ В ПЛОВДИВ! Сигнал за краста вдигна службите на крак!

СТРАХ В ПЛОВДИВ! Сигнал за краста вдигна службите на крак!

Има или няма краста в център за деца с увреждания в Пловдив? Казусът вдигна накрак родители и служби. Чрез своя приятелка анонимно семейство сигнализира за заболяването на детето им, което според тях е заразено с вируса при посещенията си в Дневния център за деца с увреждания в Пловдив. От медицинското заведение обаче отричат обвиненията и твърдят, че случай на краста при тях няма, съобщава трафикнюз.

Жена, която е приятелка със семейството с уж заболялото дете, пусна писмо, в което бащата на детето разказва за случая. Той обяснява, че дъщеричката му е болна от детска церебрална парализа и посещава Дневния център за деца с увреждания в сградата на бившия „Дом майка и дете“. В същата сграда се помещава и Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания и според мъжа именно оттам идва проблема.

Дъщерята на мъжа ежедневно посещавала центъра. По кожата на детето обаче се появили странни петна, придружени с непоносим сърбеж.

„Притеснихме се да не би това да е екзема. Заведохме детето в Областния диспансер за кожно-венерически заболявания. При прегледа там дерматолозите поставиха диагноза „скабиес“, чието популярно название е краста. Там ни питаха с какви външни хора има контакти нашето дете, какви места посещава и т. н., за да се опитат да разберат откъде може да е пипнало крастата“, разказва мъжът.

Според писмото му от Диспансера направили проверка и установили, че в центъра за настаняване на деца без родители има дете с краста. От Диспансера никой не е потвърдил това .

„Това е истинско безобразие от страна на ръководството на Центъра! Престъпна безотговорност е да потулваш информация за заразно заболяване. Още повече когато това се върши от лекар! Не ни стига, че нашите деца са с увреждания, ами сега и тази краста!“, пише мъжът.

Обвиненията бяха опровергани от д-р Иглика Казанджиева, директор на КСЗУ „Света Петка“ – град Пловдив. В свой отговор тя обяснява, че в комплекса има дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ), както и два центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания. Макар да посещават някои общи помещения като зали за рехабилитация и кабинет на психолога, те „не осъществяват пряк контакт помежду си, с изключение на някои общи празници“.

Д-р Казанджиева обяснява, че малчуганите от центъра за деца с увреждания са с осигурени индивидуални чаршафи и след всяка една процедура се извършва дезинфекция на работния плот. Тя посочва, че дезинфекция се извършва на подове и посещения, а от родителите на децата, посещаващи центъра, се изисква документ от личния лекар, че детето е здраво, няма паразити и не е било в контакт с остро заразно заболяване.

На всички деца в центъра за настаняване пък се извършва „входящ скрининг от лабораторни изследвания за инфекциозни заболявания“. За всеки случай на подобно заболяване веднага се информира РЗИ-Пловдив, който дава своето предписание. Освен това децата се преглеждат поне веднъж седмично.

Директорката обяснява, че предаването на краста става „само при съвсем близък, пряк контакт между отделните индивиди“ и „пренасянето на заразата не може да стане от трети, незаразени лица“. Предаването на заразата от дреха на дреха или чрез предмети тя описва като „изключително трудно, почти невъзможно“.

Д-р Казанджиева заявява, че в центъра за настаняване на деца няма и не е имало потвърден случай на краста. Тя пояснява, че е възможно детето от сигнала да е „с упорит, трудно поддаващ се на лечение кожен обрив“, при което на определен етап имало „съмнение за краста“. Впоследствие обаче станало ясно, че детето не е болно от паразитното заболяване, а от атопичен дерматит.

Източник: Pik

Коментари

коментара