Юлий Павлов: Как ще управляват тези хора заедно, ако не искат да подпишат един общ документ?

„Коалицията може да изкара 4-годишен мандат, правителството – няма“. Това мнение изказа пред БНР Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

По думите му за оцеляването на коалицията ще е определящо желанието за оцеляване, защото някои от политическите формации в нея може и да не присъстват в следващия парламент.

Според него коалиционното правителство „сега се прави на коляно“.

„Хората, които се спрягат за министри, нямат никакъв опит, така че някои от тях ще се справят, други – не. Очаквам до година, година и нещо, а може и по-рано – да бъде направена промяна в кабинета, като мандатоносителят е същият, вероятно и със същия министър-председател, но министрите подлежат на подмяна“, уточни той.

Павлов беше категоричен в прогнозата си, че няма да има предсрочни парламентарни избори преди местните през 2023 г.  

Партиите почти забравиха червените линии, които бяха поставили, посочи той и добави:

„Да няма споразумение между управляващите партии, а всяка да подписва с най-голямата – това е смешно. То е по-жалко от това да признаят, че предишния път са сбъркали и сега вече се подписват заедно. Как ще управляват тези хора заедно, ако не искат да подпишат един общ документ? … Едно е да имаш заместник-министър, а друго – съветник. Това е поредното, което се прави за парлама“.

Относно позицията на България по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС, Юлий Павлов заяви, че е крайно време българското правителство да „признае дивотията на досегашната позиция, която ни постави в изключително лоша позиция в ЕС и издигна до нечувани висоти омразата към България в РСМ“:

„Крайно време е това да престане, но няма как да престане, защото има Рамкова позиция на Народното събрание и няма как да се промени. Оттук нататък ще ручаме жабетата. … Хората с българско самосъзнание в РСМ трябва да бъдат вписани в македонската конституция като държавотворен народ. Да започне този процес, да започнат преговорите за присъединяване – това са два процеса, които могат да вървят паралелно. Финализирането на присъединяването да стане, когато е финализиран и този въпрос. Не съм убеден, че в Народното събрание ще се намери мнозинство дори за тази разумна и елегантна позиция“.  

Според Павлов България ще стои на тази позиция за РСМ поне още година – година и половина.

 „Единственият път, за да постигнем възраждане на българщината в Северна Македония, е максимално бързо те да влязат в Европейския съюз – да няма граници, да имаме максимална възможност там за книги и всички, а те да са ни благодарни, че сме им помогнали за влизането в ЕС, а за това, че им пречим. Това е толкова елементарно, че ми е чудно, че хората се правят, че не го разбират“, обобщи той.

Коментари

коментара