Кабинетът „Янев“ пуска жалба срещу ЕС за дискриминация на българските превозвачи

Служебното правителство взе две ключови решения, свързани с транспортните превозвачи. Това обяви ресорният министър Христо Алексиев на днешния си брифинг в Министерския съвет.

„На първо място, бе въведена така наречената мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв. и се надявам с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация и в ситуацията, свързана с отраженията на ковид кризата.

На второ място, пак един ангажимент и много важна мярка – бе одобрена позиция за одобряване на жалба в Съда на Европейския съюз по отношение на пакета „Мобилност“, който, знаете, е доста дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт“, каза г-н Алексиев.

Попитан кога автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за помощта от 40 млн. лв., той отговори: „С приемането на постановлението на Министерски съвет ние приехме ред и условия за кандидатстване. От понеделник всеки може да си подава документите, за да получи определените помощи по ясни правила и по ясен ред. Само да кажа – тези правила и ред бяха обсъдени с всички браншови организации, с абсолютно всички в автобусния транспорт. Така че те ги познават. Мисля, че не трябва да има колебание или възражение по това.“

След въпрос общественият транспорт ще може ли също да кандидатства, министър Алексиев обясни: „Да, столичният автотранспорт също може да кандидатства. Мисля, че може над 3 милиона да получи по тази мярка. Ние този път го направихме така, че да могат всички да кандидатстват – и общинските предприятия, и, разбира се, и частните превозвачи. Форматът е разширен за всички, за да има справедливост и равнопоставеност.“