БСП в атака: Иска оставката на Бъчварова заради конюшните

БСП в атака: Иска оставката на Бъчварова заради конюшните
Гагаузов отрече да е замесен в сделката

Разполагаме с документ – питане до министър Румяна Бъчварова и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за продажбата на царските конюшни. Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние искаме оставката на вицепремиерa Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка. Това заяви по време на брифинг в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова, която вчера изнесе данни за евтината цена, на която са били продадени конюшните. „ГЕРБ няма как да излязат чисти от тази работа.

Изобщо да не се правят, че не знаят за какво става дума и да не се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Първо – областният управител е назначен лично от Бойко Борисов и той носи отговорност за това назначаване. Второ – вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка. Вчера Ви спестихме част от информацията, за да ги чакаме и да видим как ще влязат с двата крака в капана. Днес г-жа Бъчварова излъга, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка. Разполагаме с документа – питане до нея и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за тази продажба”, подчерта Нинова. Тя призова да бъдат взети спешни мерки и сделката да бъде спряна. „Има достатъчно основания за това”, допълни лидерът на БСП.

От своя страна бившият министър Асен Гагаузов обяви, че няма нищо общо със сделката. Хронологията е следната: на последното си заседание Кабинетът „Саксккобургготски“ на 12 август 2005 г. взема решение да се извърши въпросната замяна. На 15 август министърът на регионалното развитие тогава Валентин Церовски, на базата на това решение подписва заповедта за замяната. Аз ставам министър на регионалното развитие два дни по-късно – на 17 август 2005 г. Така че няма как да съм авторът на идеята за извършването на тази замяна“, заяви Гагаузов. 

„Въпросът за мен е малко по-друг – ако тогава „лошото“ правителство на Сакскобургготски предприема ход да извърши замяна, като дава 16% от въпросните „Царски конюшни“ и взема самостоятелен имот на стойност 1 850 000 лв. защо сега „добрият“ областен управител от Реформаторския блок продава 84% – повече от 5 пъти повече за 600 000 лева, вместо 9 500 000 лв., колкото би трябвало да вземе, ако ползва същата оценка, каквато е ползвал кабинетът „Сакскобургготски“ и ощетява по този начин държавата с над 8 500 000 лв“, коментира той.  

  • царски конюшни
  • бойко борисов

    Източник: Nbox.bg